Een verrassend groot aantal Britse melkveehouders beantwoordt de vraag of ze op de korte termijn nog melk produceren negatief.

Bijna 1 op de 10 (9%) van de zuivelproducenten denkt tegen 2025 geen melk meer te produceren. Daarbovenop zegt dik 1 op de 5 melkveehouders (23%) 'onzeker' te zijn of hun bedrijf na 2025 het nog wel volhoudt om wel melk te produceren.

Dat blijkt uit het jaarlijkse melkveehouderonderzoek door de National Farmers' Union (NFU).

Onvoldoende rendementen, markten die op en neer bewegen maar zelden voldoende lang omhoog en de omvang van investeringen op de boerderij zijn enkele van de redenen waarom melkveehouders uit het Verenigd Koninkrijk hun toekomst in de sector heroverwegen.

Vooral de kleinere producenten ervaren de markt als een te groot risico voor de investeringen waar zij voor staan. Ondertussen zei 91% de melkproductie te verhogen omwille van investeringen die nodig zijn om aan eisen te voldoen. Groot-Brittannië telt nu zo'n 7.500 melkveehouders, 4,8% minder dan vorig jaar.

NFU-zuivelbestuursvoorzitter Michael Oakes erkent dat Britse melkveehouderijen het moeilijk hebben. Volgens Oakes loopt hun veerkracht gevaar door de inflatiedruk in combinatie met de prijzen die onder de productiekosten liggen. “We hebben nu te maken met een vertrouwenscrisis onder de Britse melkveehouders", aldus Oakes. Toch ziet hij een rooskleurige toekomst voor Britse melkveehouders die zich richten op een niche. Britse zuivel zit in de lift voor wie er dik voor wil betalen. Om die consument te bereiken, moet je echter behalve boer ook ondernemer zijn.
Dit artikel afdrukken