Public Health England (PHE) onderzocht hoeveel suiker het gemiddelde Britse kind op een dag binnenkrijgt. Volgens de aanbevelingen zouden 4-6 jarigen niet meer dan 5 suikerklontjes per dag moeten consumeren, 7-10 jarigen niet meer dan 6.

In de praktijk blijken kinderen gemiddeld meer dan 3 keer zoveel suiker binnen te krijgen over de hele dag. En dat begint al bij het ontbijt.

Desondanks is 84% van de ouders ervan overtuigd dat ze hun kind een gezond laten ontbijten
Foute perceptie
Op grond van een representatieve steekproef onder 1.000 Britse gezinnen stelde PHE vast dat kinderen gemiddeld - al 3 suikerklontjes (11 gram) binnenkrijgen nog voor ze aan de schooldag beginnen. Die zitten in de gesuikerde ontbijtgranen, vruchtensapjes en broodsmeersels die de gemiddelde Engelse ouder zijn kind aan het ontbijt voorzet. Een kommetje ontbijtgranen bevat al 2 klontjes suiker, een sneetje geroosterd brood met Nutella bevat 3 klontjes en in een glas fruitsap zitten er 5. Desondanks is 84% van de ouders ervan overtuigd dat ze hun kind een gezond laten ontbijten.

"Het is van cruciaal belang dat kinderen gezond ontbijten, maar we weten dat de ochtenden in een druk gezin hectisch zijn", zegt Alison Tedstone, voedingsexpert van de PHE. "Daarom hebben we de Be Food Smart app ontwikkeld. Die maakt het voor ouders gemakkelijker gezondere keuzes aan eten en drinken voor hun kinderen te kiezen." Met de app kunnen ouders bij het boodschappen doen, maar ook aan de ontbijttafel, barcodes scannen en in één oogopslag zien hoeveel suiker, verzadigde vetten en zout er in zit.

Gratis pakketten
PHE start met ingang van deze week de nieuwe bewustwordingscampagne: Change4Life. Er komen tv-reclames, digitale en buitenreclames en de site krijgt een make-over. Daarnaast gaat PHE via scholen en lokale overheden 4,5 miljoen gratis Be Food Smart pakketten uitdelen.
Dit artikel afdrukken