In de eerste 9 maanden van dit jaar produceerde Rusland 9% meer kippenvlees dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat meldt Boerderij op basis van Russische statistieken.

In september produceerde het land 325.619 ton pluimveevlees, 12,6% meer dan de 289.114 ton van september vorig jaar. Rusland verwacht over heel 2014 uit te komen op een productie van 3,8 miljoen ton, een stijging van 10% ten opzichte van 2013.

Recordhoogte
Op dit moment heeft de marge op pluimveevlees een absolute recordhoogte bereikt. Dit is te danken aan de snel stijgende verkoopprijzen - sinds juni van dit jaar zijn de detailhandelsprijzen met bijna 25% gestegen.

Investeren in zelfvoorzienendheid
Rusland sloot in augustus de grenzen voor de invoer van vlees en agrarische producten uit de EU en VS in reactie op westerse sancties. Sindsdien jaagt het land wereldwijd alternatieve bronnen na voor zijn vlees- en groentenbehoeften. Bovendien investeert Rusland miljarden in het vergroten van de zelfvoorzienendheid van de eigen (vlees)productie. De productiesprong in pluimveevlees is een eerste indicatie dat ze daarmee voortgang boeken. Op cijfers met betrekking tot varkensvlees zullen we nog even moeten wachten. Kippen groeien nu eenmaal wat sneller.

Fotocredits: Quinn Dombrowski
Dit artikel afdrukken