Veganisten eten geen vlees, vis, melk, eieren of andere producten die door dieren geproduceerd zijn. Maar hoe zit dat dan met borstvoeding? Mensen zijn ook zoogdieren - is moedermelk wel veganistisch?

'JA!'
In een blogpost op EatDrinkBetter geeft Betty Striepe met een volmondig JA antwoord op die prangende vraag. Borstvoeding is veganistisch omdat 'er geen uitbuiting van dieren' aan te pas komt. Moeders kiezen er vrijwillig voor haar baby borstvoeding te geven. En dat is het verschil met andere zoogdieren: melkkoeien hebben die keus niet. Die mogen nog niet eens uit zichzelf gaan rollebollen in de wei met een stier naar keuze, laat staan dat ze hun kalf mogen blijven voeden tot het groot genoeg is om te kunnen leven van alleen gras.

Ook kolfmelk voor derden
Maarre... hoe zit het dan met 'melkbanken'? Is die melk wel veganistisch? Volgens Striepe wel: moeders die hun gekolfde melk aan een melkbank afstaan doen dat uit eigen wil. Dus is ook die melk veganistisch.

Striepe gaat nog eens stap verder: volgens haar kan koeienmelk ook veganistisch zijn. Als de koe tenminste zelf zou kunnen bepalen aan wie zij haar melk geeft.

Filosofisch
Maar ... zo wordt het wel heel filosofisch. Als veganistisch van planten komt, komt het niet van dieren. Mensen zijn dieren en dus is moeder- en vrije keuze koeienmelk niet vega. Ergens gaat de redenering mis. Het hangt van je smaak af, wie abuis is.
Dit artikel afdrukken