Dat zegt met zoveel woorden terrorisme-onderzoeker Jelle van Buuren van de Universiteit van Leiden. In gesprek met de Volkskrant maakt hij duidelijk dat Nederland in een gevaarlijke spiraal is gekomen van protest dat op onderdelen inmiddels tot extremisme leidt. Niettemin zijn er nog redelijke krachten en zou de politiek die moeten gebruiken om een neerwaartse spiraal van geweld te voorkomen. Die wordt op dit moment gevoed door de aantrekkingskracht van de huidige gespannen situatie op extreme elementen. Als die voeding te groot wordt, kan de boel ontsporen in terreur die doelbewust de levens van mensen probeert te raken. De huidige protesten beginnen die kant op te neigen, maar zijn nog niet zo bedoeld.

Ik ben nooit zo van de noodklok, maar er is wel degelijk iets aan de hand in de samenleving
De politiek gaat onhandig met de situatie om en moet zelfbewust heldere kaders stellen. De premier en zijn kabinet hebben een gespreksleider aangesteld in de vorm van de door de wol geverfde staatsman Johan Remkes omdat regering en coalitie even de weg kwijt zijn. CDA, CU, VVD en D66 willen polderen met de belanghebbende partijen rond het stikstofdossier: boeren, industrie, luchthavens en bouwbedrijven. Boeren zullen hoe dan ook moeten inschikken omdat zij over de grootste vervuilingsrechten beschikken en die nodig zijn voor de andere sectoren.

Van Buuren zegt in antwoord op de kernvraag van de krant het volgende:

Wat vindt u van de politieke reactie op de boerenprotesten, tot dusver?
Heel onduidelijk. Donderdag schreef premier Rutte op Twitter iets in de trant van ‘onacceptabel’ en ‘dit moet stoppen’. Dat klinkt net zo hulpeloos als: niet roken, want dat is slecht voor je gezondheid. Het is aan de politiek, de politie en het OM om duidelijk te maken waar de grenzen liggen en hoe die gehandhaafd gaan worden. Het kabinet zal een duidelijk standpunt moeten innemen. Ik ben nooit zo van de noodklok, maar er is wel degelijk iets aan de hand in de samenleving: polarisatie, wantrouwen naar de instituties. Dat vraagt om een zelfbewuste overheid, een zelfbewust openbaar bestuur.


  • Deel
Druk af