Na een onrustige protestdag op maandag, met opnieuw een onaangekondigd bezoek aan minister Christianne van der Wal (dit keer was ze niet thuis) en protestkoeien bij de Tweede Kamer, was vanochtend de maat vol voor premier Rutte. "Een politieauto die door een trekker wordt aangereden. Mest uitrijden op de snelweg, hooibalen en autobanden in brand steken langs wegen en voor gemeentehuizen. Het is niet acceptabel om gevaarlijke situaties te creëren en mensen te intimideren, zeggen boerenleiders alsof hun neus bloedt. De stikstofbesluiten zijn ingrijpend, maar dit soort acties staan niet in verhouding met het demonstratierecht”, zei Rutte vanochtend in een verklaring.
Maandag namen verschillende boerenorganisaties afstand van de wilde acties, FDF voorop, opvallend genoeg. Met een onnavolgbare redenering liet voorman Mark van den Oever weten dat op 'de dag des doods', vandaag dus, alles en iedereen dat rolt in beweging moet komen. Tegelijkertijd wil FDF niet verantwoordelijk gehouden worden voor eventuele ontsporingen van demonstraties en heeft de organisatie zich er formeel van teruggetrokken. LTO-voorzitter Sjaak van der Tak nam afstand van de acties en pleit voor 'waardigheid': "Het mag helder zijn dat wij gevaarlijke acties niet passend, waardig of acceptabel vinden. We moeten oppassen dat we het draagvlak onder de bevolking niet verliezen". Ook volgens de grote voerbedrijven Agrifirm en ForFarmers mogen maatschappelijk aanvaardbare grenzen niet worden overschreden en is "elke vorm van intimidatie" afkeurenswaardig.

Volgens Agractie begrijpt Rutte niets van de boerenproblematiek. "U bent niet op de hoogte van wat boeren drijft en waarom zij in actie komen", zei bestuurslid Erik Luiten. Agractie wil niets liever dan in gesprek blijven. "Wij staan ervoor open en de boeren ook. Indien niet, dan begrijpen wij de boeren, dat ze hun boosheid, frustratie en emotie blijven uiten door te blijven demonstreren," aldus De Telegraaf.

Anonieme 'Boeren van Nederland' riepen op tot de acties van vandaag met het volgende persbericht:

Boeren van Nederland


En dus lieten ook vandaag op diverse plekken de boeren van Nederland, in kleine ongeorganiseerde groepen, van zich horen. Bij het gebouw van de Tweede Kamer, waar over de stikstofmaatregelen gestemd werd, meldden zich honderden demonstranten, en ook twee koeien (Klaartje en Betsie, die na een paar uur weer teruggebracht zijn naar hun boerderij). Diverse politici gingen met de boeren in gesprek, valt te lezen op de liveblogs van De Telegraaf en het AD.

Ook verschillende provinciehuizen konden zich op een boerenbezoekje verheugen. De provincies zijn mikpunt omdat zij de stikstofplannen van het kabinet 'op maat' zullen moeten uitvoeren. In Groningen en Assen stonden tientallen boeren met trekkers op de stoep, in Groningen werd een grote berg zand op het Martinikerkhof gestort. Op de stoep voor het Gouvernement in Limburg praatte gouverneur Emile Roemer met de actievoerders, en in Den Bosch werden protesterende boeren aan het begin van de middag buiten te woord gestaan. Ook in Zeeland (Middelburg) en Utrecht werd actie gevoerd.

Ondertussen besloot de Tweede Kamer de stikstofplannen, zoals vorige week gepresenteerd, vrijwel ongewijzigd door te voeren. Een meerderheid van het parlement staat achter de voorgestelde stikstofreductie. Tot teleurstelling van de boeren, die meteen extra acties aankondigden, aldus De Telegraaf.