Boerenkool gaan we pas eten als de vorst erover heen is geweest. Dan is het lekkerder. Onzin, dat denken we maar.
Op de voorpagina van de jongste editie van boerenblad Nieuwe Oogst is boerenkoolteler Raymond Kooistra uit Broek op Langedijk te zien. De kwaliteit van de kool van dit jaar is goed, zegt hij. Zijn bedrijf snijdt van sepember tot eind januari, maar pas als het gaat vriezen, gaan wij aan de kool.
Kooistra: "Het is echter een fabeltje dat de vorst eerst over de groente moet zijn geweest. De smaak zit erin gekweekt."
En als u dat niet gelooft, dan doet u het toch even in de diepvries. Het is al maanden boerenkooltijd en die jongens moeten dat spul ook kwijt.
Fotocredits: Rool Paap
Dit artikel afdrukken
Kooistra: "Het is echter een fabeltje dat de vorst eerst over de groente moet zijn geweest. De smaak zit erin gekweekt."
En als u dat niet gelooft, dan doet u het toch even in de diepvries. Het is al maanden boerenkooltijd en die jongens moeten dat spul ook kwijt.
Fotocredits: Rool Paap
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Overigens groeit boerenkool de rest van het jaar ook prima, en is de diepvries boerenkool vaak al in de zomer geoogst.
Wel een armoe eigenlijk dat in Nederland men niet verder komt dan het door de aardappelen te prakken, want je kunt er zoveel mee!
Vreemd hoe boerenkool in België (en Frankrijk) onbekend is. Zelfs niet vergeten, want in mijn oude kookboeken komt hij nergens voor en zelfs de "Groenteteelt" van Stappaerts (jaren '20 of '30) kent het woord niet, al experimenteerde de man met heel veel soorten groente. Hij vermeldt enkele bladkolen, maar uitsluitend ribkolen en hevig gekrulde krulkolen, niet de bladkool zoals de Hollanders die eten.
Vandaag vinden we hier een soort boerenkool, enkel in ethnische winkels voor Portugese en Braziliaanse gastarbeiders: zij lusten 'couve' voor in de 'caldo verde', koolsoep. De kool wordt voorgesneden in diepvriesverpakking verkocht.
Ook stoemp (stamppot) van savooikool is hier een zeldzaamheid. De Ieren daarentegen claimen koolstamppot als hun nationaal gerecht: 'colcannon' . De Noren doen hetzelfde met 'fårikål' ('schaap en kool'). Koolstamppot is dus een nationalistisch instrument!
Geen idee of de vorst er over moet , van huis uit moest het.... bij twijfel in de vriezer dus dan maar ;-)
Altijd , minimaal 1 dag van te voren maken , anders is de kool te ,,droog". Aardappelen (grof , met een vork doorroeren ) , wat kummel , boter en wat melk en vooral havermout er door om het smeuig te maken . Peper en nootmuskaat .
Volgende dag met rookworst , verse gebraden grove worst en jus , uitgebakken verse spekkies , augurken , zilveruitjes .
Jammie .
Toevallig hebben we vanavond boerenkoolstamppot op. Wij kopen die bij een plaatselijke groentekweker als hele stronk die dezelfde dag nog is geamputeerd. Zelf ritsen dus, voordat ie slap hangt. Koken bovenop de aardappelen en met een handstamper stampen. Een klont boter (geen margarine dus) erbij en een scheutje melk, want het moet wel smeuïg zijn. Op die manier schrapen de kinderen de pan tot de bodem leeg. Erbij vandaag magere rookworst van Unox en jus uit een pakje van Knorr geloof ik (jus voor stamppot). Pittige mosterd erbij voor de worst. Ik ben een beetje experimenteerderig aangelegd en heb ook eens een flinke schep sambal badjak geprobeerd. Ik vond het heerlijk in combinatie met de stamp, maar rookworst moet je toch echt soppen in mosterd vind ik.
Laten we het nou eens hebben over de lekkerste boerenkoolstamppot( stoemp voor de Belgen). Dat van die fysiologie en de vorst erover en lage temperaturen geloof ik wel! Hoe maken jullie dat gerecht? Ritsen jullie dat van de stronk of koop je een pak voorgesneden. Het kan ook zijn dat je de lekkerste boerenkoolstamppot koopt bij de Keurslager. Even in de magnetron en klaar is Kees. Doen wij niet in huize Van Breukelen. Hier wordt de boerenkool geritst. As het effe kan van het eigen landje. Helaas gaat dat niet elk jaar op. Hazen! Ze zijn gek op boerenkool. In dat geval koop ik ze voorgesneden bij de kruidenier. Een keer per jaar namelijk houden wij een boerenkoolparty “en famille”. Er komen dan zo’n veertig man, vrouw, jongens, meisjes, kinderen, kleinkinderen bij elkaar. Gebruikelijk is om niet te veel aardappelen te gebruiken. De kool moet overheersen. De aardappelen, ik gebruik kruimige, worden in een gamel gekookt met daarboven op de kool. Stampen, luchtig stampen. Het is meer door elkaar husselen. Gebruik daarvoor zo’n ouwerwetse stamper. En dan natuurlijk worst. Ik zelf prefereer de grove worst. Anderen prefereren de fijne. We zorgen voor elk wat wils. Iedereen zal en moet de stamppot opscheppen en er een kuiltje inmaken. Geen kuiltje, veel gehoon. Daarin , in het kuiltje gaat een schep, een flinke schep, jus. Meestal getrokken van wat botjes en gemonteerd met boter. Uitgebakken spekjes voor de liefhebber en altijd wat cornichons erbij en zilveruitjes in het zuur. Boerenkoolstamppot is niet alleen lekker, het is een sociaal evenement.