Burgmeester Michael Bloomberg vecht voor een gezonde stad New York. Hij verbood het roken in openbare gelegenheden. Heeft het transvet uit restaurants verdreven. Ook wilde hij de frisdrankconsumptie flink terugdringen. Dat mislukte.

Nu, aan het einde van zijn ambtstermijn, komt Bloomberg met een nieuw initiatief: richt gebouwen en de stad zo in dat mensen gaan bewegen. Daar is het Center for Active Design voor. Het laat mensen bijvoorbeeld weer de trap nemen.

Geweldig? De New York Times tekent een reactie op: “het is een prima idee, maar hij moet zijn ideeen niet opleggen, toch doet hij dat juist wel", zegt de 24-jarige Shawn McCray, terwijl hij een sigaret rookt buiten zijn kantoor in Midtown. McCray zegt dat hij allang meestal de trap neemt, maar dat iedereen ook de verkeerde keuze moet mogen maken. "We leven in een vrij land. Ik rook. Dat is fout. Ik weet het, maar dat wil ik nou eenmaal."

Geconfronteerd met die uitspraak antwoordde Bloomberg, volgens de New York Times, eenvoudigweg: "Beweging is juist goed voor mensen".

Fotocredits: Michael Bloomberg, midden, Center for active design
Dit artikel afdrukken