Zoveel weet je van biologisch, het kost altijd meer. Heb je vrede mee want het is, denk je, gezonder of lekkerder en als dat niet zo is is het nog altijd beter voor het leven op aarde.
Biologisch (organic) kan nooit goedkoper worden dan vuil werk.
O nee?

Vandaag ontdekt in een Lidl. Spaghetti voor 90 cent, 500 gram. Naast ongeveer net zulke spaghetti voor een euro, ook 500 gram. Het verschil is tien procent. Een van de twee is biologisch. En dus? Nee. Stop de persen. De omgekeerde wereld is begonnen. De gewone, die gangbaar wordt genoemd, is duurder dan de biologische.
Een sensationele doorbraak. Ja toch?

Er is ietsje af te dingen op zo een wonderlijk nieuws.
De tien cent duurdere spaghetti is gemaakt met scharreleieren (want dat staat op de verpakking). In de biologische is geen ei verwerkt, het is pasta van alleen ‘harde’ tarwe.
Dan nog. Het blijft verbijsterend. Bio wint van gangbaar.
Hoe kan dat nou?

Op de verpakking staat het officiële Europese keur voor organic. Een plantenblad met een nerf en sterretjes op de randen. Maar er staat iets bij. Dit agrarische product is niet afkomstig van Europese landbouw. De biologico’s verderop kunnen het goedkoper. Of moet Max Havelaar er nodig even langs?
Wie er wat van weet zou het hier kunnen uitleggen.

Fotocredits: Wouter Klootwijk

Wouter Klootwijk
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Dit artikel afdrukken