Biologische voeding heeft een duur imago, maar inmiddels wordt het prijsverschil tussen biologische en niet-biologische producten steeds kleiner. In sommige gevallen betaal je voor biologische producten nauwelijks meer dan voor gangbare varianten, ontdekte de Consumentenbond.
Biologische producten in de supermarkt zijn in de supermarkt gemiddeld 48% duurder dan niet-biologische varianten. Dat lijkt misschien veel, maar 5 jaar geleden waren biologische producten nog 63% duurder en in 2013 zelfs 100%.

Het prijsverschil tussen biologische en niet-biologische producten wordt kleiner door een groter aanbod. Als het aanbod stijgt, maar de vraag blijft gelijk, dalen de prijzen. Dat is te zien in Oostenrijk, hét voorbeeldland in de Europese Unie voor biologische landbouw. Al eerder berichtten we dat de buitenlandse vraag naar dure biologische producten uit het bergland is gedaald omdat het buitenland goedkoper kan produceren en het volume opvoert. De Oostenrijkse export heeft het daarom zwaar. Bovendien zoeken door de algehele prijsdaling in de EU nu zelfs Oostenrijkse supermarkten naar goedkopere biologische producten. Die importeren ze uit andere Europese landen waar de productiekosten lager zijn.

De markt van vraag en aanbod is ook zichtbaar bij de Nederlandse supers. Inmiddels heeft elke grote supermarkt een biologisch huismerk. Biologische supermarkten Ekoplaza en Odin lopen wel nog aan kop met respectievelijk 9.000 en 6.000 biologische producten, maar krijgen meer concurrentie van Albert Heijn (1.900) en Jumbo (1.250). De Consumentenbond laat weten dat je deze cijfers afhankelijk zijn van het filiaal en moment.

Bij Ekoplaza en Odin betaal je ook een stuk meer voor je biologische producten, respectievelijk 21% en 32% boven het gemiddelde. Wil je goedkoop biologisch scoren? Dan moet je bij de Dirk of Lidl zijn. Bij beide supermarkten liggen de biologische prijzen 18% lager dan het gemiddelde. De traditionele biologische sector in Nederland sprak er in 2017 al zijn ergernis over uit.

Het prijsverschil tussen biologisch en gangbaar varieert sterk per product. Voor de meeste zuivelproducten is het verschil klein. Een biologische liter halfvolle of volle melk is gemiddeld maar €0,20 duurder dan de gangbare variant. Bij rundvlees en pasta zijn er soms geen prijsverschillen. Zo kost 300 gram biologisch rundergehakt bij Jumbo evenveel als de niet-biologische variant. Biologische huismerken blijken vaak goedkoper dan niet-biologische A-merken. Een pot AH Terra Bio 100% pindakaas van 350 gram kost €2,89, terwijl een pot Calvé pindakaas 100% €4,29 kost. Bio+ verse halfvolle melk kost bij Dirk €1,15, vergeleken met €1,39 voor Melkunie melk.

Toch is de Consumentenbond nog niet tevreden. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond zegt in een persbericht:"Het biologische aanbod in supermarkten stijgt wel, maar is toch nog vaak beperkt en duur. Dat maakt het voor consumenten lastig om voor biologisch te kiezen, ook als ze dat wel zouden willen. We roepen supermarkten op om hun biologisch aanbod te vergroten en aantrekkelijker te maken.” Dat kan best als het aanbod nog ruimer wordt. De keerzijde van zo'n oproep is dat biologische boeren - zoals het geval van Oostenrijk laat zien - achteruit kachelen in inkomen.