Na veertig jaar van afwezigheid keert de teelt van augurken terug naar Nederlandse bodem. Akkerbouwer Marcel Pijl uit het Drentse Hijken blaast de teelt nieuw leven in: op een perceel van 4,5 hectare plantte hij deze week de eerste augurkenzaadjes.
Het idee om weer augurken te telen in Nederland ontstond bij Marcel Pijl tijdens het kijken van het televisieprogramma De Augurkenkoning. In het programma staat de Amsterdamse familie Kesbeke centraal, bekend van tafelzuur zoals augurken en zilveruitjes. Directeur Oos Kesbeke, die zijn augurken voornamelijk uit Duitsland haalt, reageert enthousiast. Hij gebruikt graag weer augurken van Nederlandse bodem voor zijn zuurwaren.

Het telen van augurken is niet gemakkelijk. De teelt is arbeidsintensief omdat de augurken handmatig geplukt moeten worden. Dat was één van de redenen dat de augurkenteelt verdween uit Nederland. Bovendien waren de Nederlandse telers afhankelijk van veilingen. Door de hoge loonkosten was de teelt onrendabel en verplaatste deze zich naar landen zoals Duitsland en Polen.

De augurkenteelt vervangt een deel van de bloembollenteelt in Hijken. Aan de teelt van bloembollen komen bovengemiddeld veel bestrijdingsmiddelen te pas. Pijl benadrukt dat de augurkenteelt minder intensief is: “Gewasbescherming is een hot item op dit moment. Ongetwijfeld moeten we wat middelen gebruiken, maar dat proberen we zo weinig mogelijk te doen. We proberen met schoffeltechniek of desnoods met de hand het onkruid eruit te halen.”

Pijl reisde naar het Spreewald-gebied in Duitsland om kennis op te doen over de teelt. Of de augurken het op Drentse bodem goed zullen doen, is nog maar de vraag vanwege de lagere temperaturen. Net als andere akkerbouwers is Pijl afhankelijk van het weer. Eerder groeiden augurken in Zwitserland te hard door het warme weer, zodat ze niet meer in de pot pasten.

Als het experiment slaagt, gaat de afzet naar augurkenkoning Kesbeke en wil Pijl volgend jaar de teelt uitbreiden en andere akkerbouwers in de regio betrekken. Over zeven weken begint de eerste oogst. Augurken produceren continu nieuwe vruchten als ze regelmatig worden geplukt, waardoor er doorgaans drie keer per week geplukt moet worden. De augurkenboer kan niet wachten: “Hoe mooi zou het zijn als ik straks bij de supermarkt een potje augurken koop met daarop de tekst: augurken uit Hijken.”