Dit beleid zette Europese biologische wijnboeren op een achterstand ten opzichte van concurrenten uit de nieuwe wijnlanden, zoals de VS, Chili, Australië en Zuid-Afrika. In die landen mag wijn van biologische druiven doch met toevoegingen van niet-biologische aard gewoon 'biologische wijn' heten. Dergelijke wijnen mogen met hun oorspronkelijke etiket in Europa verkocht worden.
"Deze regels zullen de ontwikkeling van de biologische wijnmarkt stimuleren", zegt Uwe Hofman, lid van de IFOAM. Tegelijkertijd moet geconcludeerd worden dat biologisch de deur open zet voor verdere verwatering van zijn keurlabels. Er zijn consumenten die zich druk maken om minieme hoeveelheden ingrediënt in hun voeding dat niet van natuurlijke aard is. Voor hen zijn de nieuwe regels geen verbetering van het vertrouwen dat zij in de zuiverheid van biologisch/organic kunnen hebben.
Fotocredits: Vintuitive
Op 29 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wat vind de nederlandse Skal van dit EU besluit?
Over het algemeen is Skal strikter in de leer dan de EU en internationale collega's .
Er is ook wijn van biologisch-dynamische wijngaarden. Verdomd goeie zelfs. Alleen wordt het niet vermeld op het etiket. Dat biologisch mag je best met een korrel zout nemen. Tot zover als het voor de druif toelaatbaar is. Dreigt er een schimmel, dan worden altijd nog, van tijd tot tijd, bestrijdingsmiddelen gebruikt. Maakt dat wat uit? Voor mij niet. Het gaat er om wat de wijn doet op de tong. Wat ie aan wijsheid stopt in de kan, maakt mij ook niet uit. De wijn verheugt het hart.
In biologische wijn zitten alleen biologische druiven. Wat er nog meer in zit - en dat kan gewoon van de firma Bayer komen - hoeft niet biologisch te zijn.
Een moeilijk leesbaar artikel. ( althans voor mij ) Begrijp ik het samengevat goed dat men wijn van biologische druiven, waaraan gisten zijn toegevoegd , men die toch biologische wijn mag noemen.