Sinds 2010 zijn er nieuwe regels voor biologische eieren van kracht. Die schieten de redactie van het Frans-Engelse maandblad Blablablah... in het verkeerde keelgat. Bio is bio-industrieel geworden, zegt het in zijn oktobernummer. Dat krijg je als het moet groeien.
Er is geen limiet meer aan het aantal legkippen, zegt het blad. Vroeger mocht een biologische boer er maar een paar duizend houden. Bovendien moest een eierboer vroeger 40% van het kippenvoer van zijn eigen akkers halen. Dat hoeft nu niet meer, zegt het blad. Het mag nu van heinde en verre komen. Dan is het hek van de dam en staat alles weer open voor massaproductie. Bovendien zou de biologische kip tegenwoordig geënt mogen worden. Kortom, biologisch zou niet meer zijn wat je ervan verwacht.
Het blad presenteert dit als serieus nieuws. Gelooft u het of zouden er slechte journalisten werken die goedgelovige Engelsen in Frankrijk tegen biologisch ophitsen? Hoe controleert u dat?
Om u in verwarring te brengen: in Nederland mogen per biologische stal niet meer dan 4.800 kippen en per bedrijf niet meer dan 16.000 kippen worden gehouden dieren. Het echte nieuws is dan ook een vraag: waarom betekent biologisch in het ene land kennelijk iets anders dan in het andere? Als u op vakantie gaat en een eitje wilt tikken, moet er op kunnen vertrouwen dat u koopt wat u denkt te kopen.
Dit artikel afdrukken
Het blad presenteert dit als serieus nieuws. Gelooft u het of zouden er slechte journalisten werken die goedgelovige Engelsen in Frankrijk tegen biologisch ophitsen? Hoe controleert u dat?
Om u in verwarring te brengen: in Nederland mogen per biologische stal niet meer dan 4.800 kippen en per bedrijf niet meer dan 16.000 kippen worden gehouden dieren. Het echte nieuws is dan ook een vraag: waarom betekent biologisch in het ene land kennelijk iets anders dan in het andere? Als u op vakantie gaat en een eitje wilt tikken, moet er op kunnen vertrouwen dat u koopt wat u denkt te kopen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Hendrik, ik zou uit mijn nek lullen, en niet een beetje ook, wanneer ik zou zeggen dat kringlopen te sluiten zijn. De tweede wet van de thermodynamica sluit gesloten kringlopen uit, en de menselijke natuur zit nu eenmaal niet zo in elkaar dat we de moeilijker weg kiezen. Wat ik bedoel is dat ik de wens, de ambitie om kringlopen zoveel mogelijk te sluiten volledig onderschrijf. Daarbij wel de futiliteit van het alles inziende, maar dat is dan bij m'n Lagavullin en de Siglo VI, borrelpraat dus, want met nihilisme komen we er echt niet. Per aspera ad astra...
Peter, je lult een beetje uit je nek, if I may say so, (* minder lijkt mij?) de ideologie met haar pretenties als redder in de nacht, conflicteert met de nare werkelijkheid. De input van niet 'biologische' biomassa in het biologisch segment is groot, hoe groot kan ik niet zeggen, want er is namelijk geen goeie statistiek. Wanneer je er naar vraagt doet men buitengewoon gereformeerd schijnheilig. Wat dat betreft lijkt de discussie op de zoektocht naar biologische alternatieven voor aardolie, zoals vanmorgen te lezen in de bijdrage van Michael Persson in de Vk, ja er zijn overal alternatieven beschikbaar over enige tijd, dat denk ik ook , de toekomst lijkt verzekerd, maar helaas het is slechts de halve waarheid of nog minder. Grootschalig gebruik van biobrandstof of materiaal is voor de nabije toekomst rampzalig. Vertel gewoon hoe het zit lijkt mij. Draai ons geen rad voor de ogen.
Jaap, ik begrijp dat er grenzen gesteld worden. Ook dat het compromissen zijn, en ook dat het een willekeurig bepaalde maat zal zijn. Maar hoe krijg je zoiets dat BPV wil in hemelsnaam voor elkaar in de Europese regelgeving? Al die tegenstelde belangen van regio's en producenten van zeer diverse aard? Ik weet niet of de verwachting van de consument echt zal kunnen helpen. Wat weet die er nu van?
Peter, we willen ons onderscheiden van vrije uitloop eieren, ook wat betreft de grootte van de bedrijven. De 250 meter uitloopradius is een compromis tussen wat consumenten verwachten en de economie. We willen niet in dezelfde situatie terechtkomen als biologische vleeskuikens, namelijk dat er jarenlang vraag is naar nieuwe bedrijven maar door de beperkte omvang vervat in de regels er weinig animo is onder boeren.
Hendrik, biologici zeggen niet dat ze kringlopen sluiten, nu ja, niet allemaal, maar Bert van Ruitenbeek heeft het altijd over kringloopdenken. Des te meer je kunt meten en weten, des te groter de kringloop die je kan overzien. Je hebt met je kritiek zeker gelijk. De op papier geschetste kringlopen zijn met een derde dimensie altijd een spiraal. Maar de kringloop ambitie inspireert mij, zelfs wetende dat het een Tantaluskwelling is.