Sinds 2010 zijn er nieuwe regels voor biologische eieren van kracht. Die schieten de redactie van het Frans-Engelse maandblad Blablablah... in het verkeerde keelgat. Bio is bio-industrieel geworden, zegt het in zijn oktobernummer. Dat krijg je als het moet groeien.
Er is geen limiet meer aan het aantal legkippen, zegt het blad. Vroeger mocht een biologische boer er maar een paar duizend houden. Bovendien moest een eierboer vroeger 40% van het kippenvoer van zijn eigen akkers halen. Dat hoeft nu niet meer, zegt het blad. Het mag nu van heinde en verre komen. Dan is het hek van de dam en staat alles weer open voor massaproductie. Bovendien zou de biologische kip tegenwoordig geënt mogen worden. Kortom, biologisch zou niet meer zijn wat je ervan verwacht.
Het blad presenteert dit als serieus nieuws. Gelooft u het of zouden er slechte journalisten werken die goedgelovige Engelsen in Frankrijk tegen biologisch ophitsen? Hoe controleert u dat?
Om u in verwarring te brengen: in Nederland mogen per biologische stal niet meer dan 4.800 kippen en per bedrijf niet meer dan 16.000 kippen worden gehouden dieren. Het echte nieuws is dan ook een vraag: waarom betekent biologisch in het ene land kennelijk iets anders dan in het andere? Als u op vakantie gaat en een eitje wilt tikken, moet er op kunnen vertrouwen dat u koopt wat u denkt te kopen.
Dit artikel afdrukken
Het blad presenteert dit als serieus nieuws. Gelooft u het of zouden er slechte journalisten werken die goedgelovige Engelsen in Frankrijk tegen biologisch ophitsen? Hoe controleert u dat?
Om u in verwarring te brengen: in Nederland mogen per biologische stal niet meer dan 4.800 kippen en per bedrijf niet meer dan 16.000 kippen worden gehouden dieren. Het echte nieuws is dan ook een vraag: waarom betekent biologisch in het ene land kennelijk iets anders dan in het andere? Als u op vakantie gaat en een eitje wilt tikken, moet er op kunnen vertrouwen dat u koopt wat u denkt te kopen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Het bio-idee is al een twintigtal jaren rot.
Oorspronkelijk was het een wat wereldvreemd chemofoob, maar duidelijk uitgaanspunt: "bij de productie van bio-voedsel wordt GEEN gebruik gemaakt van ingrediënten of hulpmiddelen die ontstaan zijn door chemische synthese". Punt.
Je mocht verwachten dat ze daar consequent in zouden zijn en dus geen biolabels zouden uitreiken aan producten die niet zonder chemische ingrediënten kunnen worden gemaakt. Maar ze doen het omgekeerd. Waar het niet kan zonder chemie, verlenen ze een uitzondering. Ondertussen zijn er al meer uitzonderingen dan regels in de bio-certificering.
Stop toch met het hele gelul. Bio is over and out.
"O jee, gaan we weer met bio-bashing", is het eerste dat in me opkomt bij het lezen van de kopregel. Ik geloof dat de schrijver van het Franse artikel een klok hoorde luiden, maar tja, die klepel. Nick heeft gelijk dat bio snel is met regels, en nog sneller met de uitzonderingen erop. Maar heeft ongelijk dat bio over en uit is. Wel is het een tijd van kiezen of kabelen: Knokt de huidige sector voor de belangen voor de huidige praktizeerders, of zet men in op het winnen aan echte relevantie? Ik zie het volgende zich afspelen:
Europees Bio wordt het Bio van de overeenkomsten; privaat (of nationaal-) Bio het Bio van het onderscheid. Die overeenkomsten gestoeld bij voorkeur op wat we meten en weten; het onderscheid op wat men wil of gelooft: Overeenkomst vooral op productniveau: Schone producten geteeld met de laagst mogelijke milieudruk. Onderscheid vanuit geografische, klimatologische en cultureel-maatschappelijke opvattingen. (Zoals SKAL dat vanaf Juli 2012 met het EKO label van plan is).
Er komen vaak verhalen in de "ether", veroorzaakt door artikelen zoals in het blad Blahblahblah. Journalisten beseffen niet hoe de gemiddelde lezer dit soort nieuwtjes oppakt, met als gevolg dat dit soort uitlatingen als waarheid worden doorverteld, waarbij de kontekst volledig verloren gaat.
Het artikel gaat in feite over de Europese regelgeving voor biologische producten, die, dat komt er totaal niet uit, beduidend veel soepeler is dan de Franse. De Franse bioproducten zijn, over het algemeen, veel duurder dan de "equivalenten" die bijvoorbeeld in Nederland worden geproduceerd (volgens de Europese regelgeving), omdat het Franse lastenboek veel zwaardere eisen stelt aan de productie (zoals zelf voer produceren en geen voer uit Verwegistan laten komen...
Maar Flipse, is er nou grootschalig bio-ei-om-de-bio afkomstig uit Frankrijk , ja of nee? Jij weet het, want je kent Frankrijk op je duimpje.
Nee! De biologische productie van eieren in Frankrijk is geënt op het lastenboek van Label Rouge.... met wat toevoegingen, met name mbt het voer dat echt uit dezelfde regio moet komen als waar de eieren geproduceerd worden. De bio kippenboer heeft de verplichting om tenminste 80% van het voer zelf te verbouwen... .