Het voedingspatroon van olifanten wisselt met de seizoenen. In het natte seizoen (lente en zomer) eten ze veel voedzaam gras. In het droge seizoen (herfst en winter) eten de olifanten meer houtachtige planten.

Als het overvloedig regende tijdens de overgang van het natte naar het droge seizoen, bleven de olifanten op bekend terrein. Dat spaart energie en geeft de dikhuiden de kans om van de overvloed aan begroeiing gebruik te maken. Bleef de regen uit in deze onvoorspelbare tijd, dan zochten de olifanten onbekend terrein op, aldus Phys.org.

Totdat, ook in Kenia, de droogte kwam, en de bijen migreerden
Klimaatverandering veroorzaakt een grotere variatie in regenval en temperaturen. Begrijpen hoe de grote gewoontedieren die olifanten blijken te zijn hierop reageren, is cruciaal om de soort te kunnen beschermen. Want op het Afrikaanse continent blijken mensen en olifanten steeds vaker met elkaar te botsen. De aanhoudende droogte en sterke bevolkingsgroei liggen daaraan ten grondslag.

“De droogte dwingt olifanten om hun beschermde, natuurlijke gebieden te verlaten en op zoek te gaan naar voedsel en water in gebieden die door mensen bewoond worden,” zegt Lucy King van dierenorganisatie Save the Elephants in Trouw. De dieren breken door hekken en afscheidingen en doen zich tegoed aan door mensen geteelde gewassen zoals groente en tarwe.

King ontdekte een oplossing. "Nomaden in Noord-Kenia vertelden ons dat zij zagen dat olifanten nooit bladeren eten van bomen waarin bijen zitten.” Bijen blijken te kunnen steken in de dunnere huid rond de ogen, achter de oren en in de slurf van de dikhuiden. Met als resultaat dat olifanten zich jarenlang ver houden van de bomen waar bijen in huizen. Dus hing Save the Elephants de afgelopen jaren op meerdere plekken in Kenia bijenkorven op plekken waar de dieren het meest uitbraken. Het werkte, met minder overlast voor de boeren.

Totdat, ook in Kenia, de droogte kwam, en de bijen migreerden. "Door het ontbreken van regen verdwijnen bloemen en stopt de koningin met paren en eitjes leggen, omdat ze niets heeft om de larven mee te voeden," legt King uit. De olifantenoverlast is erger dan ooit. De Keniase boeren vestigen hun hoop op een terugkeer van de regen én de bijen. "Die bijen waren echt effectief in het op afstand houden van de olifanten.”
Dit artikel afdrukken