Zuid-Afrika zou overwegen zijn strenge regels ten aanzien van GMO-gewassen aan te passen. Om een dreigende hongersnood als gevolg van droogte af te wenden, wil het land 3,8 miljoen ton maïs invoeren. Die zal uit de VS en Mexico moeten komen, omdat daar voldoende voorraden zijn.

Zuid-Afrika heeft een 'zero tolerance'-beleid ten aanzien van niet door de regering erkende GMO-variëteiten. Handel in en opslag van andere GMO maïs is verboden. Met het oog op de benodigde importvolumes, zouden de autoriteiten tijdelijke opslag van GMO maïs op bepaalde locaties willen toestaan, meldt The Guardian. "Het is niet de bedoeling dat veiligheidsbeoordelingen of de voorgeschreven risicomanagementprocedures minder streng zullen worden", laat het Ministerie van Landbouw weten.

Maïsproducenten hebben nog verder reikende maatregelen gevraagd om de tekorten te kunnen opvangen. Zo zouden ze extra GMO-variëteiten willen laten registreren om de handel tussen de VS en Zuid-Afrika te vergemakkelijken. De meeste Amerikaanse maïs bevat meer GMO-aanpassingen dan de door Zuid-Afrika toegestane variëteiten, die voor 90% van de maïsteelt gebruikt worden. Volgens de South African National Seed Organisation, die bedrijven als Monsanto en DuPont Pioneer vertegenwoordigt, zijn er al 6 aanvragen in behandeling.
The Guardian - South Africa to ease some GM crop rules to avert food crisis
Reageer
  • Deel
Druk af