Vorige week namen we de nieuwe site van foodlog.nl nog even door. Het was mooi weer. Dus er kwam een biertje bij, eentje met een lekker bittertje.
Het bleek inspiratie voor nog een paar kleine wijzigingen. We verwachten dat de site 2 weken na heden online gaat. In nieuwe kleurstellingen en met maar liefst 8 katernen. De schrijvers hier kunnen 'de achterkant' zo tegen het einde van de week voor het eerst gaan verkennen. Misschien ook wel met een pilsje erbij.
Met mooi juni-weer in het verschiet, wilde ik het vandaag daarom eens hebben over een niet onbelangrijke vraag: hoe, waar en wanneer drinken foodloggers hun biertje en welk biertje heeft hun voorkeur?
- koud?
- niet zo koud?
- bijna warm?
- zo uit de kelder?
- welk merk?
- uit een glas, blik of flesje
- als een glas, wat voor glas?
- als je bier niet koud is, hoe maak je het dan snel koud?
- drink je meer in de zomer dan in de winter?
- drink je bier vooral thuis of juist niet?
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Afhankelijk van het seizoen: in de zomer liever blond of wit, beide normaal koud, niet absurd koud. Indien niet koud genoeg even kort in de vriezer of gewoon geduld hebben. Voorkeuren voor blanche de namur, LaChouffe.
In de andere seizoenen voorkeur voor donker, dubbel, tripel. Bijvoorbeeld maredsous. Die niet te koud, maar ook niet lauw.
Glazen, meestal kleine stevige bolglazen. En bier kan ik overal wel drinken. Maar geen pils.
Bier drink ik bij voorkeur op koelkasttemperatuur.
Als ik al bier drink en zo vaak is dit niet, dan is dat altijd uit een glas, liefst het glas dat bij het betreffende bier hoort.
Mijn voorkeur gaat uit naar bier met een hoge bitterwaarde, zoals Brand of de Duitse merken Bitburger, König pils of veltins.
Tijdens warme zomerdagen smaakt een glas Duits Hefe-Weissbier, zoals Franziskaner of Erdinger ook voortreffelijk en is een uitstekende dorstlesser.
Indien het bier te warm is, dan gaat het even in een koelmanchet, welke ik normaal gebruik om wijn te koelen.
In de zomer drink ik meer bier dan in de winter. Dan speelt de 'terrasfactor' mede een rol, want op terrasjes waag ik mij niet aan wijn, gezien het vaak erbarmelijke kwaliteitsniveau.
Aha, hier komt mijn groot zwak:
Alleen pils mag koud, wanneer het buiten warm is. In het koude seizoen mag de betere pils (echt bitter, zoals Cristal) ook uit de kelder. Een koude Rodenbach (of andere rode gemengde gistingbieren) kan ook. Witte is doorgaans het drinken niet waard, want te zoet, de ziekte van de meeste moderne bieren. Koud drinken verdoezelt enkel de slechtheid van dat soort bieren. Als een pint op kamertemperatuur niet lekker is, dan is het geen goed bier.
Alle betere biersoorten (hoge of spontane gisting), mogen enkel uit de kelder of "van't schap", ùmaar dan indien het café niet te hard verwarmd is.
"van't fleske" is soms een aangename afwisseling voor een glas. Blikjes zijn onaangenaam. Een kelkglas voor hoge gisting, klassieke geribde glazen voor pils en spontane gistingbieren. De Nederlandse "tandborstelglaasjes" zijn een verschrikking, een glas voor elk bier is wat overdreven.
Snel koelen in glazen fles is een mythe. Wie dit gelooft moet zijn lessen fysica nog eens doornemen. Een fles koelt af in 6-8 uur. In ijswater, koelkast of diepvries maakt geen verschil, de warmteafgifte doorheen glas is constant en traag. Blik koelt natuurlijk sneller wegens de hoge warmtegeleiding van metaal. Om dezelfde reden is het koud zetten van glazen volledig zinloos.
Mijn voorkeuren:
Onder de pils: Cristal, Jupiler (koud)
"Special Belges": Op-ale, Dobbel Palm (na 11 november)
Duvel (een categorie op zichzelf, zonder concurrentie)
Trappist, blond: Orval, het bitterste bier op de markt, al is er een nieuw:,zinnebir. Bitter bier zit weer in de lift.
Trappist bruin: alle Rocheforts, de West-Vleteren hype is onterecht. Bruine trappisten smaken beter in de winter.
Rode gemengde gisting: Rodenbach (grand cru hoeft niet, de gewone is verbeterd sinds de overname).
Saisons: geen goede meer gedronken in de laatste 15 jaar, tenzij Dupont? Hommelbier (Poperinge) gaat in de goede richting.
Spontane gisting: 3 Fonteinen/Hanssens, Cantillon.
Fruitbieren: enkel Cantillon
De verzoeting is de grote vijand van het bier. Bier moet zuurbitter zijn en als er restsuiker is, moet die goed in evenwicht zijn met de overige smaken.
Eén van mijn dada's is bruin bier: dat is nu volledig onhip. In zoverre dat bieren die vroeger uitsluitend als bruin werden gebrouwen, tegenwoordig allemaal een commerciële blonde versie maken: Leffe, Gordon, Affligem, Chimay, nu weten drinkers soms niet eens meer dat er een bruine bestaat.
In Frankrijk drink ik daarom steeds het eerlijke "Pelforth Brune" tot verstomming van mijn Franse collega's.
Momenteel bestel ik vaak de Weihenstephan in het bierspeciaalcafé met terrasboot. Zon en grote glazen tapbier zijn een goede combinatie.
Ik vind ook de niet-mierzoete krieks en framboises lekker, zoals Liefmans. Afflichem laatst gedronken, was ook ok. Jever-pils vond ik ook goed. Ik vind echter bieren met heel hoog alcoholpercentage zoals Delirium Tremens en Brigand geen succes. Dat nieuwe Grolsch-bier van de tap was weer wel ok. Weizen? Brand Urtyp ook.
In de (namaak)pub Old Speckled Hen. Guinness soms.
Thuis blikken Poolse pils uit de Poolse toko, met Poolse kabanosy-worstjes. Bovengetoonde Grafenwalder uit de avondwinkel.
Uit de supermarkt meestal Alfa pils.
In de trein (van de AH Togo): Palm of Grolsch. Hoegaarden heb ik het niet meer zo op en helemaal niet uit blik. Applaus voor de NS trouwens dat ze in de Kiosk niet meer een Bavaria-monopolie hebben.
Snel koelen doe ik door blikken in de vriesvak te leggen, tussen de vissen en de velderwtjes.
Ik drink soms uit glas, soms direct uit blik of fles. Eenvoudige glazen.
Hartje zomer heb ik de neiging om meer rode wijn te gaan drinken.
Tot dit weekend iemand me uitlegde wat bier en wat pils is, wist ik het verschil niet.
Enige dat ik nog wel eens (zomers) drink is La Chouffe van de tap, in zo'n mooi glas met kabouter.