Waar voorganger Donald Trump als de president van de Amerikaanse boer werd gezien, profileert juist Joe Biden zich de laatste tijd als pro farmer. Ingegeven door de oorlog in Oekraïne, waardoor de voedselprijzen fors zijn gestegen. Het Witte Huis ziet de wereldwijde inflatie als een bedreiging van de vrede en rust. Door in eigen land de voedselproductie op te voeren, wil de VS zijn verantwoordelijkheid nemen.

Deze week bezocht de president een akkerbouwbedrijf in Illinois, geflankeerd door landbouwminister Tom Vilsack. Onderweg, in de Air Force One, richtte hij zich tot Vilsack: "Tom, verdubbel de subsidiepremie voor extra kunstmestproductie. Het is hard nodig, we kunnen nu geen risico nemen." Eerder al lanceerde Biden een subsidieprogramma van $250 miljoen hiervoor.

'Graanschuur van democratie'
De beschikbaarheid van kunstmest is prioriteit voor Biden, want dat is volgens hem de sleutel tot extra voedselproductie. De president heeft een belangrijke rol voor zijn land in gedachten met betrekking tot voedselproductie in de wereld. Boeren in de VS zijn volgens Biden de graanschuur - of de breadbasket op z'n Amerikaans gezegd - van de democratie. Daarmee deelt hij een sneer uit naar Rusland, dat samen met Oekraïne, ook wel de graanschuur van Europa wordt genoemd.

Naast de subsidie voor kunstmest roept de Amerikaanse overheid op tot een volgteelt (dat houdt in dat de grond zo veel mogelijk in gebruik blijft en zodra een gewas geoogst is, klaargemaakt wordt voor een volgend gewas, nvdr). Hierdoor kan de (granen)productie worden verhoogd, zonder dat hier extra land voor nodig is. Op dit punt wringt de schoen, want nu komen akkerbouwers in veel county's met een volgteelt niet in aanmerking voor de zogeheten 'Crop Insurance'. Biden wil zodoende dat in 681 extra county's een volgteelt wordt gedekt.

Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking tussen Foodlog en Boerenbusiness.
Dit artikel afdrukken