Het leiderschap van de Verenigde Staten heeft de Europese Unie "in verlegenheid gebracht" door economische sancties tegen Rusland af te dwingen.

Dat zei de Amerikaanse vicepresident Joe Biden in een lezing voor studenten in het John F. Kennedy College van Harvard University.


Europa's landbouw bevond zich vóór de crisis tussen Rusland en het Westen in een precair evenwicht tussen overaanbod en net voldoende rentabiliteit om te overleven. Feitelijk klungelt de EU met de overgang van een gesubsidieerde familielandbouw naar een ondernemerslandbouw. De strijd om invloed in Oekraïne tussen Rusland en de Westerse alliantie blijkt de landbouw van de EU diep te raken en die overgang verder te destabiliseren. Een voortdurend crisisoverleg tussen de lidstaten over steun aan boeren, telers en tuinders getuigt daarvan.

Inmiddels heeft Polen de EU incompetentie verweten en besloot Frankrijk tot inkomenssteun aan zijn boeren vanuit de eigen staatskas.

'Fuck the EU'
De EU heeft op het gebied van landbouw exportbelangen naar Rusland die circa tien maal de omvang van de VS hebben. De Unie, zei Biden, was dan ook tegen die stap gekant, maar kwam tot andere inzichten onder Amerikaanse dwang. Biden spreekt van 'een voorbeeld van Amerikaans leiderschap'.

De Morgen schrijft dat de Amerikaanse viceminister van Buitenlandse Zaken Victoria Nuland, één van de drijvende krachten was achter Euromajdan en de staatsgreep van 22 februari in Oekraïne. Zij is van mening dat voor democratie bloed en welvaart mag vloeien. De Morgen: "Sancties uitvoeren is niet gemakkelijk", zei ze donderdag, "en veel landen moeten daar een hoge prijs voor betalen". Maar, aldus de neoconservatieve politica, het kostenplaatje zou nog veel hoger liggen als niets gedaan wordt tegen de agressor. Met die term verwijst Nuland naar Rusland, dat door de VS als de enige schuldige voor de huidige Oekraïnecrisis wordt beschouwd. Nuland was ook degene die in verband met de aanvankelijke onwil van EU om sancties tegen Moskou uit te vaardigen met de inmiddels beruchte uitspraak 'Fuck the EU' reageerde.

Politiek analisten wijzen erop dat Obama's binnenlandse politiek al enige tijd te weinig succesvol is. De geschiedenis leert dat leiders dan vaak de buitenlandse politiek gebruiken als een middel om de aandacht af te leiden om zo het volk toch te verenigen achter hun beleid.

Fotocredits: Joe Biden, Center for American Progress Action Fund
Dit artikel afdrukken