Belgische kleuters wijken structureel af van de voedingsrichtlijnen. Een team onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel bestudeerde het eetpatroon van 465 kinderen in de leeftijd van 6 maanden tot 3 jaar aan de hand van eetdagboeken. Hieruit bleek dat bijna 75% van de kinderen ruim over de aanbevolen hoeveelheid calorieën heen ging, vooral doordat ze te veel eiwitten binnen kregen. Voor bijna alle kinderen lag de eiwit-inname boven de aanbevolen hoeveelheid en bij 156 kinderen was dit zelfs meer dan de bovengrens van 15% (voor kinderen onder 1 jaar) of 20% (voor kinderen van 1-3 jaar) van de totale energie-inname. Een te hoge eiwit-inname is geassocieerd met overgewicht op latere leeftijd.

Wanneer borstvoeding niet meer mogelijk is bij oudere kinderen, is voedingsadvies noodzakelijk om te helpen voldoen aan de richtlijnen
Vet en vezels
De inname van vet lag iets onder de aanbevolen hoeveelheid, maar bij de oudere kinderen was dit verschil al minder groot dan bij de jongere kinderen. Bijna alle kinderen (93,1%) tussen de 2 en 3 jaar kregen te weinig vezels binnen. Bij de kinderen tussen 1 en 2 jaar was dit 83,5%. De hoeveelheden water en koolhydraten die de kinderen binnen kregen, voldeden wel aan de richtlijnen.

Melk bleek met name in de eerste twee jaar een belangrijke voedingsbron. Dit kan verklaren waarom de eiwit-inname zo hoog is. Boven de twee jaar waren koek en snoep belangrijke leveranciers van eiwitten en vet.

De onderzoekers wilden het eetpatroon van jonge kinderen in kaart brengen omdat "eetgewoontes op jeugdige leeftijd waarschijnlijk een belangrijke invloed hebben op de lichaamsbouw en de gezondheid in latere levensfasen.” Ze concluderen dat het belangrijk is moeders te stimuleren langer borstvoeding te geven, ook na de introductie van vaste voeding. “Wanneer borstvoeding niet meer mogelijk is bij oudere kinderen, is voedingsadvies noodzakelijk om te helpen voldoen aan de richtlijnen”, aldus de onderzoekers.
Groenten en fruit vormen de basis voor een goede inname van vezels voor ouders die (volkoren) brood willen mijden.

Het onderzoek is gepubliceerd in het European Journal of Nutrition.

Fotocredits: Cookies and Milk, Wikimedia
Dit artikel afdrukken