Poetin probeert met zijn leger niet alleen de energie-, maar juist ook de voedselvoorziening te treffen. Dat zegt John Rich, de Australische CEO van het Oekraïense bedrijf Myronivsky Hliboproduct (MHP). Zijn bedrijf is een van de grootste slachtkuikenprocucenten ter wereld. Bij MHP werken 30.000 mensen. Het bedrijf heeft over het hele land grote kippenboerderijen en teelt op bijna 400.000 hectare akkers onder meer tarwe, maïs en zonnebloemen. Rich zegt in normale tijden de helft van de voedselproductie in Oekraïne te leveren. "Maar nu is dat 100 procent. We zijn de enige die nog operationeel zijn. Wij voeden het land", aldus Rich.
Volgens De Telegraaf is de uithongeringstactiek die Poetin nu lijkt te kiezen, het gevolg van zijn mislukte Blitzkrieg om de grote steden in te nemen. In plaats van grote steden in te nemen, trekken de Russen nu er omheen in de hoop die te kunnen afsluiten en uithongeren. Van een nieuwe Holodomor is vanuit die visie geen sprake, wel van een vuile en gemene oorlog waarin burgers volledig slachtoffer worden.
Op NPO1 vertelde afgelopen week Louise Fresco, de scheidende topvrouw van Wageningen UR, over de uithongeringspolitiek van Stalin.
Rusland kan worden teruggepakt. Het land is afhankelijk van buitenlandse techniek voor zowel energie- als landbouwproductie. Bayer, het landbouwchemiebedrijf dat in Westerse landen wordt gezien als de duivel zelf na zijn overname van Monsanto, zegde leveringen naar Rusland op. Hoeveel dat uithaalt zal nog tot de volgende oogst onduidelijk blijven. Als de overige zaad- en gewasbeschermingsmultinationals dezelfde strategie volgen, zullen de opbrengsten van de Russische landbouw significant dalen.
Poetins Rusland is ook voor zijn machinepark dat graan zaait en van het land moet halen afhankelijk van Westerse technologie. Russische akkerbouwers gebruiken landbouwmachines van onder meer John Deere en Claas. Zonder onderdelen komen die op den duur stil te staan. Eén ding is echter zeker: westerse landen kunnen terugslaan met tactieken die de voedselproductie in Rusland aantasten. Of het verstandig is elkaar met honger te bestrijden, is ernstig de vraag. Het zet volkeren tegen elkaar op en veroorzaakt langdurig wantrouwen en haat.
Nu Bayer terugtrekt en de Chinese president Xi Jinping de Russische oorlogszucht blijft steunen, rijst vooral de vraag of ook Syngenta dezelfde stap zet als Bayer. Het Zwitserse Syngenta is de 'andere' grote landbouwchemiereus en zaadveredelaar in de wereld. Het is een Westers bedrijf, maar financieel onderdeel van Chem China. Het Chinese staatsbedrijf nam de Zwitsers in 2017 over voor $43 miljard, vermoedelijk als onderdeel van een zeer bewuste voedselstrategie.
Voormalig topvrouw FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de VN, Louise Fresco: “We moeten zorgen hebben over de lange termijn.” https://t.co/I3qeAAeTKJ via @nporadio1
— Jeanet Brandsma (@JeanetBrandsma) March 13, 2022
Bayer has threatened to suspend crop supply sales to Russia unless the country stops its attacks on Ukraine.
— Visegrád 24 (@visegrad24) March 14, 2022
The German drug and agrochemical conglomerate, a leading seed and crop treatment supplier, said it is considering halting the sale of essential farming inputs to Russia. pic.twitter.com/JALSaP3aKg
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Jan Peter: drank produceren vergt meer grondstoffen (granen, energie e.a.) dan ons lief is....laten we liever het hoofd helder en het hart warm houden, terwijl de onmacht aan ons knaagt.
We hebben te maken met een gewetenloze schurk die zich door niets en niemand laat weerhouden om zijn kruistocht van de eeuw te voeren.
Als westerse wereld hebben we de afgelopen decennia stevig ons best gedaan om voedselzekerheid in handen van de vrij handel en grote internationaal opererende agro tech bedrijven te leggen. Het frame van voedselzekerheid is daartoe politiek mis/ gebruikt en heeft deze grote bedrijven een soort heilige status opgeleverd.
Voedsel wordt inderdaad als wapen in de oorlog gehanteerd. Het is de morele plicht van politiek, bedrijfsleven, wetenschappers en de internationale financiële wereld om de voedselvoorziening van mensen in Oekraine, Rusland, Afrika e.a. boven aan te plaatsen. En werk te gaan maken van een meer regionaal georiënteerd voedselsysteem dat minder kwetsbaar is voor geopolitieke en andere ontwrichtende krachten.
Het vergt een verandering van denken, frame, heldere mensen die niet beneveld zijn door de drank of andere verslaving. Niemand zegt dat dat gemakkelijk is. En eenvoudige oplossingen zijn er niet.
Wat dat betreft kan iedereen beter aan de drank gaan: oorlog maakt meer kapot dan je lief is.
Hangt er van af: bedoel je kruisraketten en clusterbommen tegen burgers of tegen militaire doelen?
Clusterbommen zijn meen ik bij verdrag verboden, maar Rusland heeft dat verdrag niet getekend.
Voedsel als wapen is inderdaad niet moreel verdedigbaar. Laten we het maar gewoon houden bij kruisraketten en clusterbommen.
Mee eens, niet aan meedoen. Voedsel als wapen is niet moreel verdedigbaar, nog afgezien van domino-effecten naar de hele wereld.