Poetin lijkt de wereld bij de ballen te hebben, zo schetste Dick Veerman de situatie. China en de EU hebben Ruslands gas en olie nodig. Maar Rusland is ook van hen afhankelijk omdat het land de inkomsten nodig heeft. De oorlog in Oekraïne raakt zowel het aanbod als de vraag naar Russische olie. Hoewel de ene na de andere oliemaatschappij met Westerse aandeelhouders zich terugtrekt uit Rusland, is er (nog) geen boycot van Russische olie. Toch valt de vraag duidelijk weg, ondanks de lagere prijs. Sinds de inval ligt een vat Russische olie zo'n $22 lager dan een vat Brentolie. Kopers zijn terughoudend om de 'besmette' Russische olie te kopen, schrijft RTL Nieuws. Volgens de Wall Street Journal maakte Shell van het prijsverschil gebruikt om een partij van 100.000 ton Oeral-olie voor $28,50 dollar per vat onder de prijs van Brent-olie in te kopen.

Westerse kennis en technologie
Dat is het kortetermijnprobleem van Poetin. Op de langere termijn zal Rusland moeite krijgen het aanbod van olie en gas op peil te houden, schrijft Het Financieele Dagblad. De afgelopen 10 jaar verdubbelde Rusland de olieproductie naar meer dan 11 miljoen vaten per dag. Dat maakt dat het land zich voegt achter de VS en Saoedi-Arabië als grootste olieproducenten ter wereld. Daar stoppen Poetins ambities niet. Hij wil de olie- en gassector nog verder doorontwikkelen.

Daar doemt een volgend probleem op. Westerse bedrijven als BP, Equinor, Shell en ExxonMobil trekken zich (deels) terug uit het land. Dat betekent ook het vertrek van westerse kennis en technologie uit het land. Rusland is in bestaande wingebieden afhankelijk van buitenlandse experts. Dat geldt ook voor nieuwe wingebieden, zoals die in het Noordpoolgebied.

We moeten niet te gehaast conclusies trekken, vertelt een westerse manager uit de olie-industrie ons. Rusland is nu inderdaad afhankelijk van westerse kennis en technologie. Toch wist het land ondanks de sancties die volgden op de annexatie van de Krim, de productie te verdubbelen. De mogelijkheid bestaat dat Rusland uitwijkt naar China voor technologie
Betekent de exodus van bedrijven een streep door de plannen van Poetin? We moeten niet te gehaast conclusies trekken, vertelt een westerse manager uit de olie-industrie ons. Rusland is nu inderdaad afhankelijk van westerse kennis en technologie. Toch wist het land ondanks de sancties die volgden op de annexatie van de Krim, de productie te verdubbelen. De sancties - zover nu bekend - gaan wel vele malen verder. De huidige sancties plaatsen Rusland tussen Iran (algehele boycot van producten) en China (met sancties tegen bepaalde technologieën zoals bijvoorbeeld exportbeperkingen voor bepaalde machines van ASML). De mogelijkheid bestaat dat Rusland uitwijkt naar China voor technologie.

Gas
De oorlog dwingt Europa zijn energievoorziening te diversifiëren. Afrikaanse landen als Algerije, Nigeria, Egypte en Angola zouden Europa kunnen bevrijden van zijn afhankelijkheid van Russisch gas, schrijft Deutsche Welle. Er is genoeg potentieel, maar een laag aanbod en serieuze knelpunten moeten nog wel overwonnen worden.

Voor nu zou Europa de gaskraan dicht kunnen draaien zonder volgend jaar in de kou te staan. Dat berekende de Brusselse denktank Bruegel. Niet zonder de vraag te verminderen, de regelgeving te wijzigen en meer geld uit te geven door nu al onze reserves aan te vullen met duur lng. Naar verwachting komt de EU volgende week met een voorstel om de transitie naar schone energie te versnellen en de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen.

The New York Times zag het conceptvoorstel in. Europa geeft op korte termijn gas waarschijnlijk niet op. Wel wil het minder afhankelijk worden van Russisch gas door de gasopslag uit te breiden en te diversifiëren naar vloeibaar aardgas (lng). Ook de snelle renovatie van oude lekkende gebouwen, vereenvoudiging van regelgeving om investeringen in hernieuwbare energie aan te trekken, aanmoediging van zonnepanelen op daken en meer energie uit biomassa worden genoemd.

Ondertussen kocht de Europese Unie afgelopen woensdag voor een recordbedrag van €689 miljoen aan gas van Rusland, berekende denktank Breugel vrijdag.
Dit artikel afdrukken