Westerse kennis en technologie
Dat is het kortetermijnprobleem van Poetin. Op de langere termijn zal Rusland moeite krijgen het aanbod van olie en gas op peil te houden, schrijft Het Financieele Dagblad. De afgelopen 10 jaar verdubbelde Rusland de olieproductie naar meer dan 11 miljoen vaten per dag. Dat maakt dat het land zich voegt achter de VS en Saoedi-Arabië als grootste olieproducenten ter wereld. Daar stoppen Poetins ambities niet. Hij wil de olie- en gassector nog verder doorontwikkelen.
Daar doemt een volgend probleem op. Westerse bedrijven als BP, Equinor, Shell en ExxonMobil trekken zich (deels) terug uit het land. Dat betekent ook het vertrek van westerse kennis en technologie uit het land. Rusland is in bestaande wingebieden afhankelijk van buitenlandse experts. Dat geldt ook voor nieuwe wingebieden, zoals die in het Noordpoolgebied.
We moeten niet te gehaast conclusies trekken, vertelt een westerse manager uit de olie-industrie ons. Rusland is nu inderdaad afhankelijk van westerse kennis en technologie. Toch wist het land ondanks de sancties die volgden op de annexatie van de Krim, de productie te verdubbelen. De mogelijkheid bestaat dat Rusland uitwijkt naar China voor technologieBetekent de exodus van bedrijven een streep door de plannen van Poetin? We moeten niet te gehaast conclusies trekken, vertelt een westerse manager uit de olie-industrie ons. Rusland is nu inderdaad afhankelijk van westerse kennis en technologie. Toch wist het land ondanks de sancties die volgden op de annexatie van de Krim, de productie te verdubbelen. De sancties - zover nu bekend - gaan wel vele malen verder. De huidige sancties plaatsen Rusland tussen Iran (algehele boycot van producten) en China (met sancties tegen bepaalde technologieën zoals bijvoorbeeld exportbeperkingen voor bepaalde machines van ASML). De mogelijkheid bestaat dat Rusland uitwijkt naar China voor technologie.
Gas
De oorlog dwingt Europa zijn energievoorziening te diversifiëren. Afrikaanse landen als Algerije, Nigeria, Egypte en Angola zouden Europa kunnen bevrijden van zijn afhankelijkheid van Russisch gas, schrijft Deutsche Welle. Er is genoeg potentieel, maar een laag aanbod en serieuze knelpunten moeten nog wel overwonnen worden.
Voor nu zou Europa de gaskraan dicht kunnen draaien zonder volgend jaar in de kou te staan. Dat berekende de Brusselse denktank Bruegel. Niet zonder de vraag te verminderen, de regelgeving te wijzigen en meer geld uit te geven door nu al onze reserves aan te vullen met duur lng. Naar verwachting komt de EU volgende week met een voorstel om de transitie naar schone energie te versnellen en de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen.
The New York Times zag het conceptvoorstel in. Europa geeft op korte termijn gas waarschijnlijk niet op. Wel wil het minder afhankelijk worden van Russisch gas door de gasopslag uit te breiden en te diversifiëren naar vloeibaar aardgas (lng). Ook de snelle renovatie van oude lekkende gebouwen, vereenvoudiging van regelgeving om investeringen in hernieuwbare energie aan te trekken, aanmoediging van zonnepanelen op daken en meer energie uit biomassa worden genoemd.
Ondertussen kocht de Europese Unie afgelopen woensdag voor een recordbedrag van €689 miljoen aan gas van Rusland, berekende denktank Breugel vrijdag.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Zoals onlangs bleek uit een docu van NPO wordt het geplande aanleggen van een gasinfrastructuur naar China pas na 40 jaar terug verdiend... en is dit een economisch absurde maar machtspolitieke belangrijke zet, gefinancierd met alle weggesluisde honderden miljarden uit Gazprom (en niet ten goede komend aan de bevolking... maar dat verhaal kennen we hier in het Westen ook)
Poetin geeft om niemand. Ook niet zijn eigen bevolking. Zolang hij maar Macht heeft. Trump in het kwadraat(?).
Zowel Trump als Poetin hebben laten zien dat we veel onafhankelijker moeten zijn op veel gebieden... tegelijk 'handelend' (want handelen, wederzijdse afhankelijkheid/ betrekkingen zijn nog steeds een belangrijke factor bij oorlogen voorkomen... nu de ratio nog)
Het Financieele Dagblad ziet Poetin in de zak van Xi Jinping komen: nu Rusland zich tot paria van de internationale gemeenschap heeft gemaakt, zal China Poeting net voldoende steunen en als later de onderlinge leveranties (gas en olie tegen tech) op gang komen eisen stellen die in het nadrukkelijk in het eigen belang van Beijing zijn.
#3 Dick, het hoofd van de russisch-orthodoxe kerk, Kirill, gaf deze zondag een preek, waarin hij stelt dat de redding van de mensheid op het spel staat (tegenover het goddeloze westen, in het byzonder ook het afdrijvende en vrijdenkende Oekraine). Verbijstering over dit religieus-nationalisme: "Op sociale media spraken enkele kenners van de Russisch-orthodoxe kerk al hun verbijstering uit over de preek van Kirill. Theoloog Regina Elsner van het Zentrum für Osteuropa- und internationale Studien in Berlijn noemde de preek “zo verschrikkelijk dat ik er geen woorden voor heb”. Ze vat zijn woorden kort samen: “Gay prides zijn de reden voor de oorlog. Dat is het.”
Tot vandaag had Kirill zich stil gehouden, nu spreekt hij duidelijke steun voor de oorlog uit.
link naar artikel met daarin link naar de preek in het russisch (kunnen we vast gaan leren), met google te vertalen (russische website van de kerk is niet beveiligd). Poetin gesteund door 'het geloof'. Je kan die preek zien als een volgende vergrendeling (en rechtvaardiging) voor het pad van de oorlog, zoals ook die wet, die het journalisten onmogelijk maakt in Rusland.
Dwaal misschien beetje af.
Sancties gaan de Russen hard raken. Maar niet Putin. En een revolutie zal er niet komen.
Zijn voornaamste inkomstenbron is Gazprom. Met een verdubbelde gasprijs in korte tijd, en nog bijna dezelfde massale export, verdient hij er mogelijk miljarden extra aan, ook persoonlijk.
Met zo een hoge fossiel prijs DE tijd om het Sahara project te starten (8% van haar oppervlak theoretisch in staat de hele wereldenergie te voorzien)..... met directe stroomkabels en waterstof/ammoniak tankers.
#1, dank Frank voor de link. Ik denk ook dat Poetin zijn positie obv religie enerzijds en graan- en energiepolitiek anderzijds heeft gebouwd. Vlgs de Russische politicoloog Vladimir Gelman zal de gemiddelde Rus zich neerleggen bij de inflatie en verarming waar Rusland mee geconfronteerd wordt.
Ik verwacht inmiddels dat Oekraïne is vertrokken voor een lange en vuile guerilla. Onderwijl kunnen China en Rusland hun technologie-verbond materialiseren.
Op korte termijn moet Europa het signaal van een zo stabiel mogelijke prijsvorming uitstralen.