Nadat de afgelopen week naar buiten kwam dat Bayer Monsanto wil overnemen, werd vandaag bekend dat het bedrijf bereid is voor de overname $62 miljard in contanten op tafel te leggen. Daarmee biedt Bayer aandeelhouders een premie van 37 procent boven de slotprijs van het aandeel Monsanto op 9 mei jongstleden toen het gerucht van een overname naar buiten kwam.

Bayer zal nieuwe aandelen uitgeven om het bod te kunnen financieren. Daarnaast zal het leningen moeten afsluiten.

Complementaire bedrijven
Bayer en Monsanto vangen elkaars sterkten en zwakten op in de zaadverdeling- en gewasbeschermingsmarkten. Monsanto voorziet een mogelijke daling van de afzet van glyfosaat. Bayer is sterk in een brede portfolio van andere bestrijdingsmiddelen, maar niet groot in zaadveredeling. Beide bedrijven samen zouden weer op kunnen tegen de voorgenomen andere grote chemie- en zaadfusies op landbouwgebied, die tussen Dow Chemical en DuPont en de overname van Syngenta door ChemChina. Een verslechtering van de marktpositie van Monsanto - dat in Europa zwaar onder vuur ligt als 'GMO-duivel' en 'kankerveroorzaker' omdat het bedrijf het gebruik van zaden die zijn aangepast op het gebruik van glyfosaat heeft groot gemaakt - zou Bayer goed kunnen opvangen door zijn sterke positie op het gebied van medicijnen voor mensen.

'Arrogant'
Het aandeel Monsanto vertoont inmiddels een stijgende lijn, maar is nog ver verwijderd van dit bod. Het aandeel Bayer is gedaald sinds het nieuws. Dat duidt erop dat aandeelhouders vooralsnog twijfelen of de deal tot stand zal komen. Volgens Reuters noemde een grote belegger de voorgenomen fusie een voorbeeld van 'arrogante grootheidswaanzin'.

De beurswaarde van Monsanto bedraagt $42 miljard. Het afgelopen jaar daalde de waarde door een verslechterende marktpositie in de VS en juridische conflicten over royalty's op zaden. Bayer (beurswaarde $96 miljard) behaalde in 2015 een omzet van ruim $51 miljard. Het bedrijf is kleiner in landbouwactiviteiten dan Monsanto maar heeft dankzij zijn farmaceutische tak (zowel humaan als veterinair) een veel grotere omzet en waarde dan Monsanto (omzet $15 miljard in 2015).
Dit artikel afdrukken