De Argentijnse kustwacht ontdekte 4 dagen geleden een Chinese trawler die aan het vissen was in Argentijns water. De Chinezen reageerden niet op radioboodschappen, deden aan boord de lichten uit. Het schip probeerde te ontsnappen.

Het schip werd beschoten en is gezonken. De bemanning gered. Dat meldt Reuters.

Eerder, een week geleden, werd ook een Chinese visser betrapt. Dit schip wist te ontkomen, meldt Sea Food News. De situatie is zorgelijk.

De situatie is zorgelijk
China kondigde onlangs aan veel meer krill te gaan vangen, het voer voor veel dierlijk leven in zee. En voor de kust van Afrika vissen Chinezen vette vis waaruit fabrieken op het land (Namibië) de wereldbegeerde visvetzuren halen. Voor Afrika? Nee voor China.

Louise Fresco: afspraken maken valt niet mee
Afgelopen woensdag hield Louise Fresco, Wageningen Universiteit, een praatje in Scheveningen voor een gezelschap van voornamelijk mannen, die zich met vishandel, visserij en onderzoek bezig houden. Ze zei dat de visserij wereldwijd tot afspraken moet komen en regelingen treffen voor een internationaal duurzame bedrijfstak. En ze weet uit ervaring, zei ze, dat het niet mee zal vallen om tot afspraken te komen.

Voorlopig wordt er geschoten. China beschikt met circa 2.000 long distance schepen over de grootste vloot om ver van huis vis weg te vangen.

Fotocredits: beelden kustwacht beschieting van het Chinese schip, Naval Prefectura Argentina
Dit artikel afdrukken