De analyses van de verkiezingsprogramma’s druppelen binnen. Volgens het CPB zou de VVD het beste voor de landbouw zijn. Volgens oud-CDA minister en boer Cees Veerman kun je maar beter niet op zijn partij stemmen omdat die niet zo goed voor de Nederlandse natuur zou zijn. Hij wilde het niet zo hard zeggen, maar geeft daarmee een stemadvies voor de linkse partijen.
Een belangrijke analyse ontbreekt: op wie moet je stemmen als je weet wat je wilt eten?

De grote beelden zijn bekend. De trend is naar natuurlijk, weg met tech, local for local, minder maar beter, geen beesten, maar planten. De werkelijkheid zou wel eens een wereld met meer tech kunnen zijn. Om de doodsimpele reden dat het voeden van 9 miljard monden in 2050 meer en meer technologie gaat vragen.
Wat willen we eten, hoe willen we dat ons voedsel gemaakt wordt en via ons bord of een meeneemservetje in onze mond beland?
Welke consequenties denken we dat dat heeft voor onze gezondheid en voor dat te pas en te onpas gebruikte woordje ‘duurzaamheid’?Hebben onze politieke partijen heldere antwoorden? Hebben andere bekende eet-Nederlanders er heldere beelden bij?

In aanloop naar de Nederlandse verkiezingen op 9 juni a.s. doen we hier om de paar dagen een gesprek met een politicus over zijn partijprogramma, cq. een toelichting daarop vanuit de vragen die we daarover hebben.
Uw verslaggevers zijn Samuel Levie (Youth Food Movement), Felix Wilbrink (De Telegraaf), Jan Peter van Doorn (marketingman en commentator foodlog.nl), Peter Jens (belangenbehartiger en commentator foodlog.nl) en Dick Veerman (foodlog.nl).
Dit artikel afdrukken