Lidl verliest in thuismarkt Duitsland aan slagkracht. Uit cijfers van marktonderzoeksbureau GfK blijkt dat Lidl over 2017 zijn omzet met 'nog maar' 3,7% zag groeien. Maar ook de full servicesupermarkten Rewe en Edeka groeiden sneller dan Lidl, met respectievelijk 6,7% en 5,3%. Het hardst van allemaal groeiden de beide Aldi's: Aldi Nord tekende 5,8% omzetgroei aan, zusterbedrijf Aldi Süd zelfs 8,8%. Dat zijn groeicijfers die in de hele Duitse retailsector al in geen jaren meer te zien zijn geweest, schrijft Wirtschaftswoche.

De groeispurt van beide Aldi's zou vooral te danken zijn aan de miljardeninvesteringen in modernisering en upgrading van de winkels en het assortiment. Het achterblijven van Lidl zou te verklaren zijn uit voortdurende onenigheid binnen de top over de juiste strategische koers. Vorige week moest alweer de derde CEO in 10 jaar het veld ruimen. Ook de uitrol van Lidl over de VS loopt minder soepel als de discounter zou wensen.

Dat neemt niet weg dat de opmars van de discounters ook in andere landen de gevestigde orde van supermarkten voor uitdagingen stelt. In Nederland groeide Lidl in sneltreinvaart uit tot de nummer 3 qua marktaandeel. Samen hebben Aldi en Lidl bij ons 15,7% marktaandeel.

In Groot-Brittannië zet marktleider Tesco (29% marktaandeel) nu een tegenoffensief in. De supermarktketen zou zijn eigen discountkanaal willen opzetten, meldde de Sunday Times dit weekend. Volgens insiders werkt Tesco in het geheim aan een plan om met een aantal huismerkleveranciers een eigen discount-merk te ontwikkelen. De Tesco-discounter zou met een aanbod van zo'n 3.000 producten op prijs met Aldi en Lidl moeten concurreren. De twee discounters hebben samen in Groot-Brittannië een marktaandeel van 11,9% en groeien nog altijd sneller dan de gevestigde supers.

Dit artikel afdrukken