Principeakkoord maatregelenpakket fosfaatreductie 2017. Morgenmiddag meer details. #melkvee #derogatie pic.twitter.com/xE99qvnquM
— marcel van beusekom (@marcelvbeusekom) November 17, 2016
Het NOS-journaal (minuut 23:30) en Nieuwsuur besteedden gisteravond uitgebreid aandacht aan het akkoord, hoewel later vandaag pas bekend zal worden wat het precies inhoudt.
Van Dam is opgelucht alleen nog maar als postbode naar Brussel te hoeven functioneren en versprak zich - vermoed ik - daarom. Laat je echter niets wijsmaken: fosfaat is de sleutel tot het leven zelf en geen schadelijke stofOnzeker
Of het akkoord de boeren gaat helpen is nog onzeker. Brussel wees eerdere plannen van Nederland af omdat ze niet in lijn waren met de regels die de EU hanteert. Daarop ontstond paniek onder de melkveehouders in ons land omdat ze tot nagenoeg een derde van hun dieren moeten opruimen als Brussel hun plannen afwijst en van hogerhand orde op zaken stelt.
Boeren verweten Van Dam slecht bestuur. Daarop besloot hij naar Zwolle te gaan om zich onder de boeren te begeven. Die bijeenkomst verliep politiek gezien gunstig voor de staatssecretaris. Een aantal boerenorganisaties bood aan een plan te maken dat Van Dam in Brussel namens hen moest aanbieden.
Dat plan ligt er nu. Als Brussel het niet accepteert, zal dat de schuld van de boeren zelf zijn. In dat geval heeft hun eigen plan het immers niet gehaald bij de EU. De staatssecretaris gaat na zijn Zwolse duik in de boerenmassa vrijuit en kan het dossier voor zijn eigen politieke toekomst nu al als afgesloten beschouwen.
Van Dam en zijn ambtenaren hebben het spel met de boeren dan ook behendig gespeeld. Nu de boeren zelf een plan hebben gemaakt, is het immers zeer de vraag of ze diep genoeg in hun eigen vlees hebben durven snijden. De plannen die gemaakt zijn, moeten door de standsorganisaties nog aan hun achterban worden voorgelegd.
Van Dam 'ondersteunt'
Van Dam maakte gisteravond vooral bekend dat hij de plannen van de melkvee-ondernemers 'ondersteunt' en naar Brussel zal brengen. Opvallend was vooral hoe hij naar fosfaat - een essentiële stof die als fosfor de reproductie van het DNA van plant en dier mogelijk maakt - blijkt te kijken. Hij noemde het een 'schadelijke stof'. Luister naar het gesprek dat de NOS met hem had.
Waarschijnlijk duidt Van Dams woordkeuze op de nachtmerries die hij van het dossier heeft gehad. Onder zijn korte bewind kwam immers de laatste nog winstgevende Nederlandse boerenketen in een diepe en schijnbaar onoplosbare crisis terecht door het politiek giftige fosfaatdossier. Hij is ongetwijfeld opgelucht alleen nog maar als postbode naar Brussel te hoeven functioneren en versprak zich - vermoed ik - daarom. Laat je echter niets wijsmaken: fosfaat is de sleutel tot het leven zelf en geen schadelijke stof.
Op 29 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#27 Henric, Fosfaat beperking, energie besparing zijn beide milieu maatregelen. De ondernemers hiertoe bewegen dmv subsidie is wat mij betreft dus hierin gelijk.
Het klopt de ruimte voor ruimte regeling geld ook voor oude stallen, maar het gaat hierbij wel om arme tuinders/veehouders uit de brand te helpen onder het motto verspreid glas/stal netjes op te ruimen. De grote jongens kunnen verder net zoals de veehouderij.
De melkprijs en het fosfaat probleem zijn twee ontwikkelingen die toevallig en ongelukkig samenvallen, maar hebben niets met elkaar te maken en dienen daarom ook apart te worden bekeken. Het is een utopie om door sanering in Nederland de melkprijs mondiaal te beïnvloeden.
Martinus #26 , als ik het goed heb begrepen is de ruimte voor ruimte regeling bedoeld om verspreid glas op te ruimen, niet om productiecapaciteit te verlagen. Ik dacht trouwens dat iets vergelijkbaars bestaat of bestond voor het opruimen van oude stallen, maar heb me daar nooit in verdiept. Groen label is in het leven geroepen om energiebesparende nieuwbouw te stimuleren.
Dus beide niet bepaald bedoeld om een al dan niet noodlijdende sector te helpen saneren.
#22 Henric de ruimte voor ruimte regeling is geen steun aan een noodlijdende sector om zwakke tuinbouw bedrijven op te ruimen? Green label kassen?
De meeste stallen die zullen worden gesaneerd zullen oud zijn. Een jonge ondernemer die door wilt en kan zal de nieuwere stal van de buurman kopen. De Rabobank zal die regie op nemen.
Een deel van de veehouders had/heeft zijn stal extra vol gezet, en dit compenseert ruimschoots de trieste nieuwbouw gevallen van 2015.
Het aantal extra koeien na opheffing van het melkquotum zijn voor een aanzienlijk deel ook oudere koeien die aangehouden zijn om maar voldoende fosfaat rechten te verkrijgen, een heel deel boeren zijn al gestopt met melken en wachten de uitwerking van de fosfaat rechten af om vervolgens met pensioen te gaan.
De zgn 100.000 Ha zal grotendeels worden benut door de veehouders voor diervoeder etc, prijzen zullen wellicht wat dalen.
Dan is die 1200 de vanafprijs en dan ligt het wat aan de aanleg of het 1800 word. Daarboven zijn hele speciale.
Dank Boy. Nog een laatste vraag: wat kost een in productie zijnde melkkoe als je die wilt kopen?
Ik bedoel uiteraard 'kostte': voor november van dit jaar. Na deze maand is de prijs in heel Europa - verwacht ik - flink gedaald.
NB: ik snap het hoor! De dieren die worden afgestoten zijn jongvee en 'slechte' melkkoeien. Het akkoord is vermoedelijk vooral een verdere intensiveringsstap. En dat is natuurlijk ook logisch, want zo heeft de sector zich ontwikkeld.