Het nieuws werd gisteren aan het einde van de dag naar buiten gebracht door staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken die verantwoordelijk is voor het melkveehouderijdossier. Zijn woordvoerder maakte het met een tweet bekend.Het NOS-journaal (minuut 23:30) en Nieuwsuur besteedden gisteravond uitgebreid aandacht aan het akkoord, hoewel later vandaag pas bekend zal worden wat het precies inhoudt.

Van Dam is opgelucht alleen nog maar als postbode naar Brussel te hoeven functioneren en versprak zich - vermoed ik - daarom. Laat je echter niets wijsmaken: fosfaat is de sleutel tot het leven zelf en geen schadelijke stof
Onzeker
Of het akkoord de boeren gaat helpen is nog onzeker. Brussel wees eerdere plannen van Nederland af omdat ze niet in lijn waren met de regels die de EU hanteert. Daarop ontstond paniek onder de melkveehouders in ons land omdat ze tot nagenoeg een derde van hun dieren moeten opruimen als Brussel hun plannen afwijst en van hogerhand orde op zaken stelt.

Boeren verweten Van Dam slecht bestuur. Daarop besloot hij naar Zwolle te gaan om zich onder de boeren te begeven. Die bijeenkomst verliep politiek gezien gunstig voor de staatssecretaris. Een aantal boerenorganisaties bood aan een plan te maken dat Van Dam in Brussel namens hen moest aanbieden.
Dat plan ligt er nu. Als Brussel het niet accepteert, zal dat de schuld van de boeren zelf zijn. In dat geval heeft hun eigen plan het immers niet gehaald bij de EU. De staatssecretaris gaat na zijn Zwolse duik in de boerenmassa vrijuit en kan het dossier voor zijn eigen politieke toekomst nu al als afgesloten beschouwen.

Van Dam en zijn ambtenaren hebben het spel met de boeren dan ook behendig gespeeld. Nu de boeren zelf een plan hebben gemaakt, is het immers zeer de vraag of ze diep genoeg in hun eigen vlees hebben durven snijden. De plannen die gemaakt zijn, moeten door de standsorganisaties nog aan hun achterban worden voorgelegd.

Van Dam 'ondersteunt'
Van Dam maakte gisteravond vooral bekend dat hij de plannen van de melkvee-ondernemers 'ondersteunt' en naar Brussel zal brengen. Opvallend was vooral hoe hij naar fosfaat - een essentiële stof die als fosfor de reproductie van het DNA van plant en dier mogelijk maakt - blijkt te kijken. Hij noemde het een 'schadelijke stof'. Luister naar het gesprek dat de NOS met hem had.

Waarschijnlijk duidt Van Dams woordkeuze op de nachtmerries die hij van het dossier heeft gehad. Onder zijn korte bewind kwam immers de laatste nog winstgevende Nederlandse boerenketen in een diepe en schijnbaar onoplosbare crisis terecht door het politiek giftige fosfaatdossier. Hij is ongetwijfeld opgelucht alleen nog maar als postbode naar Brussel te hoeven functioneren en versprak zich - vermoed ik - daarom. Laat je echter niets wijsmaken: fosfaat is de sleutel tot het leven zelf en geen schadelijke stof.Dit artikel afdrukken