De consumptie van transvetten kan agressief gedrag veroorzaken. Dat stelden onderzoekers van de Universiteit van Californië – San Diego vast op basis van onderzoek dat werd gepubliceerd in PLoSOne.
Elsevier bericht over het onderzoek:
Het eten van te veel vet kan leiden tot meer agressie. Mensen die veel producten eten met transvetten erin zijn agressiever en sneller geïrriteerd dan mensen die deze laten staan. Transvetten zitten onder andere in fastfood en gebak.
Een van de onderzoekers stelt voor de uitkomsten van het onderzoek te gebruiken om de agressie in gevangenissen en op scholen te verminderen. Gedachte moet worden aan een reductie van het aanbieden van margarine, gefrituurde producten, zoutjes, koek en gebak.
Bron: Elsevier.
Fotocredits: Stranger
Dit artikel afdrukken
Het eten van te veel vet kan leiden tot meer agressie. Mensen die veel producten eten met transvetten erin zijn agressiever en sneller geïrriteerd dan mensen die deze laten staan. Transvetten zitten onder andere in fastfood en gebak.
Een van de onderzoekers stelt voor de uitkomsten van het onderzoek te gebruiken om de agressie in gevangenissen en op scholen te verminderen. Gedachte moet worden aan een reductie van het aanbieden van margarine, gefrituurde producten, zoutjes, koek en gebak.
Bron: Elsevier.
Fotocredits: Stranger
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ron (..) heeft trouwens veel meer wetenswaardigheden op zijn site staan.
Een oude bekende van me, Rob Fonteine, heeft een interessant overzicht van geconstateerde nadelen van transvetten -
zie bijv. het stuk over neurologische ontwikkeling bij de foetus - koekjes tijdens de zwangerschap net zo slecht als alcohol !? (dat bedoel ik met 'ogenschijnlijk relatief onschuldige consumptiegewoonten')
Over vlees (en zuivel?) zijn gelijkluidende berichten te lezen - zie mijn site hierover.
Of de transvetten in vlees daarbij een rol spelen ? Mogelijk/ waarschijnlijk, al vermoed ik zelf dat prionen (en heemijzer) een grotere negatieve rol spelen.
Het absoluut waar dat de voedingswetenschap relatief weinig weet van de relatie tussen voeding en gedrag. Het verdient ook zeker meer aandacht. Er zijn goede onderzoeksmethoden om de causaliteit te onderzoeken maar het geciteerde onderzoek is daar geen voorbeeld van. Dit zijn deelnemers aan een onderzoek naar het effect van statines op hart- en vaatziekten. De analyses zijn gebaseerd op associaties tussen antwoorden op een voedingsvragenlijstje en lijstjes over gedrag. Het lijkt me niet dat daarmee een causaal verband tussen transvetzuren en agressie kan worden aangetoond. Overigens bevatten vlees en zuivel ook transvetzuren die voor het gemak buiten beschouwing zijn gelaten. De gevonden associaties waren overigens zwak en er zijn nu natuurlijk allerlei factoren die samenhangen met zowel ongezond eten als gedragsproblemen.
Mijn tweet ging over de kop in het AD naar aanleiding van dit artikel: "Waarom junkfood je agressief maakt" waarbij ook werd verwezen naar het onderzoek dat zou bewijzen dat junkfood je hersenen doet krimpen.
Ik ben helemaal voor een verbod op transvetzuren maar niet op basis van associaties in studies die daar niet voor opgezet zijn.
Of 1018 male and female adults, minimum age 20 years, screened for participation in a clinical trial of lipid-lowering therapy in a primary prevention setting (the UCSD Statin Study) [26], 945 had completed a dietary assessment prior to a baseline visit and were the target of the present assessment.
De conclusie is overigens terecht behoudend:
If the association is determined to be causal, then the detrimental effects of trans fats may extend beyond the person who consumes them to affect others with whom that person interacts. Should that prove to be the case, the inclusion of synthetic trans fats in diets may bear reexamination – with implications to public policy and regulation.
Er is een enorm sterke relatie tussen voeding en geest. Dat wordt door de heersende wetenschap en de overheid niet echt onderkend. Ogenschijnlijk relatief onschuldige consumptiegewoonten zijn vaak helemaal niet zo onschuldig. Seidell kan beter de nadruk daarop leggen, al zou hij gelijk hebben in zijn kritiek op dit onderzoek. Dat de relatie met ongewenst en pathologisch gedrag er is, zou onomstreden moeten zijn (net zoals de enorm positieve relatie tussen cognitie en gezonde stoffen uit fruit en groenten inmiddels onomstreden is).
De maatschappelijk kosten van geestelijke achteruitgang zijn gigantisch. Geen econoom of lid van de Gezondheidsraad die zich hiermee bezig houdt. De wetenschap is hier veel te beperkt in. En weinig zelf-kritisch.
@Steven: er is meer van dit soort 'repeterend' onderzoek (zoals bijv. over de enorme of opgetelde schadelijkheid van een aantal consumptieproducten). Des te meer van dit soort onderzoeksresultaten, des te minder conservatieve wetenschappers deze resultaten kunnen afdoen - alvorens over te gaan tot de waan van de dag.
Tweet van hoogleraar humane voeding Jaap Seidell: "Jammer dat kranten kritiekloos onzinnig voedingsonderzoek overschrijven.Transvet is ongezond maar dit is broddelwerk."