Onderzoekers van de Cornell University toonden aan dat het microbioom bij mensen met CVS afwijkt van dat van mensen zonder die klachten. Op basis van een aantal biologische markers konden ze 83% van de patiënten met CVS correct diagnostiseren.

Deze ontdekking vormt nu al aanvullend bewijs tegen het belachelijke concept dat CVS een psychische stoornis is
Mensen met CVS worden onevenredig moe van normale inspanning en herstellen daar ook niet van met rust. Om de ziekte vast te stellen, zijn uitgebreide en langdurige testen nodig. De onderzoekers gingen op zoek of CVS niet op een eenvoudigere manier vastgesteld kon worden. Ze bekeken ontlastings- en bloedmonsters van 48 mensen met CVS en 39 gezonde mensen. Bij de patiëntengroep bleek de diversiteit van de types bacteriën in het darmbioom stukken minder te zijn. Bovendien waren er vooral minder bacteriesoorten die bekend staan om hun ontstekingsremmende werking aanwezig.

Tegelijkertijd zagen de onderzoekers in het bloed specifieke ontstekings-markers, mogelijk als gevolg van darmproblemen waardoor bacteriën in het bloed terecht komen. Bacteriën in het bloed kunnen een immuunreactie oproepen, waardoor de symptomen erger worden.

'Geen psychische stoornis'
Of deze verandering in het microbioom oorzaak of gevolg is, blijft nog onbekend. De onderzoekers hopen dit in volgende onderzoeken te achterhalen. Onderzoeker Maureen Hanson: “Wel vormt deze ontdekking nu al aanvullend bewijs tegen het belachelijke concept dat CVS een psychische stoornis is.”
Dit artikel afdrukken