Mensen die mindful afwassen vergeten de tijd, krijgen nieuwe ideeën en worden minder zenuwachtig. Dit blijkt uit onderzoek van de Florida State University. Eénenvijftig studenten kregen een korte tekst te lezen over afwassen. Bij de ene helft van de groep was dit een beschrijving van het doen van de vaat, bij de andere helft ging het over mindful afwassen. Die tekst benadrukte alleen bezig te zijn met de taak, bewust te zijn van de ademhaling, de temperatuur van het water en de geur van de zeep.

Dit onderzoekt laat zien dat dagelijkse activiteiten prima geschikt zijn om te ontspannen, als je het met aandacht doet.
Inspiratie en nervositeit
De groep die de vuile borden en kopjes mindful schoonmaakte, rapporteerde na afloop geinspireerder (25%) en minder nerveus (27%) te zijn. Het gevoel van tijd verdween. De 'mindfulle' afwassers overschatten de tijd dat ze met de afwas bezig waren geweest. Hoofdonderzoeker en promovendus in schoolpsychologie Adam Hanley: “We waren vooral geïnteresseerd in hoe de dagelijkse activiteiten kunnen leiden tot meer mindfulness en het daaraan gekoppelde gevoel van welzijn. Dit onderzoekt laat zien dat dagelijkse activiteiten prima geschikt zijn om te ontspannen, als je het met aandacht doet”.

Fotocredits: 'Deep dish', Miguel Pires da Rosa
Dit artikel afdrukken