Jongen groot willen brengen
Ik woon momenteel in de provincie Overijssel. Volgens de meest recente schattingen van Sovon Vogelonderzoek Nederland doen jaarlijks zo’n 3.900 – 4.800 paartjes wulpen landelijk een poging jongen groot te brengen. Overijssel is verreweg de belangrijkste provincie voor broedende wulpen in Nederland, gevolg door Drenthe en Brabant. Ik woon tussen deze vogels, dat schept een band, het zijn zo rond april/mei mijn buren.
Ik zag de afgelopen tijd aardig wat wulpen hulpeloos jodelen in efficiënt gemaaid turbograsDe laatste tijd heb ik ze weer horen roepen. De roep of de balts van de wulp is weergaloos. Als je echter goed luistert dan hoor je dat de vitaliteit van het karakteristieke geluid futloos is, een plichtmatige roep om aandacht. Wulpen zagen de laatste tijd massaal legsels verloren gaan. Ik zag aardig wat wulpen hulpeloos jodelen in efficiënt gemaaid turbogras. Gras dat voor een aanzienlijk deel in de nachtelijke uurtjes door loonbedrijven is gemaaid.
De rouwbalts
Er is een verschil tussen jodelen en alarmeren. Her en der zaten er ook volwassen wulpen te alarmeren in zomergerst en natuurlijk grasland. Daar gaat het dus redelijk, zou je denken. Wat ik echter van mijn werk aan grauwe kiekendieven heb geleerd is dat paartjes van deze elegante roofvogel – als het nest mislukt - 1-2 dagen een soort treurige balts doen. Net als bij wulpen futloos, plichtmatig. Ik noem het een ‘rouwbalts’. Waarschijnlijk bedoeld om de paarband te bevestigen met het oog op het volgende seizoen. Bij wulpen heb ik vaak copulaties gezien om - misschien - deze paarband nog eens dunnetjes te bevestigen. Wulpen zijn langlevende soorten, investeren in een paarband heeft voordelen.
Wulpen copuleren na een mislukt nest, waarschijnlijk om de paarband te bevestigen met het oog op het volgende seizoenStel je bent een wulp, en ondanks het jodelen een ingetogen dier. Jaarrond is het al lastig genoeg te overleven. Thuisgekomen op de stek waar je jaarlijks terugkomt draait het wijfje in een eenvoudig nestje haar relatief grote eieren. En dan is het wachten, wachten en wachten. De kans dat je in modern grasland jongen groot weet te brengen is nihil. Als je erg veel mazzel hebt dan heb je een boer die vroeg mais heeft gezaaid en/of vrijwilligers die jouw nest vinden en beschermen. Of je zit gewoon net goed, in bijvoorbeeld zomergraan of het kruidenrijke gras van een Brabants beekdal.
Beter ons best doen
Ik schreef dit stukje over de wulp om u mee te geven dat vogels ook empathie kennen, vreugde en teleurstelling. Wij zijn het aan ze verplicht om beter ons best te doen om in zowel natuurlijke terreinen en landbouwgebieden tot een oplossing te komen. Een oplossing die wulpen in staat stellen hun leven te leven en door te geven. Het is pijnlijk om al die plichtmatige copulaties te zien, de triestheid van rouwbalts is niet om aan te zien en het nachtelijke gejammer hier rondom mijn huis van wulpennesten die weer zijn mislukt, gaat door merg en been.
Dit stukje gaat dus over een slimme cultuurvolger, een weergaloze jodelaar, een vogel die ons misschien kan helpen de weg te wijzen naar de landbouw van de toekomst. Een vogel die net zoveel compassie verdient als uw zieke familielid, uw buren en anderen die door trauma’s zijn getormenteerd. Probeer te denken als een wulp, let er deze periode extra op en voel je schatplichtig beter voor ze te zorgen. Verschillen tussen wulpen en mensen zijn klein, ze houden ons een spiegel voor.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#9, stuk Trouw is lezenswaardig en ik zou willen dat het zou kunnen. Gaat in het overvolle Nederland met een sterke hang naar overconsumptie natuurlijk niet werken.
#9, we komen nu in de schemerzone van filosofische beschouwingen terecht, prima om op die toer door te gaan. Heb zelf - in de eerste jaren zo'n beetje in mijn eentje en ook buiten Nederland - meer dan 1500 legsels van kiekendieven en velduilen beschermd in nauwe samenwerking met boeren, groenvoederdrogerijen en vrijwilligers. In binnenland, als ver daarbuiten. Er zit natuurlijk een limiet aan wat je kunt als individu. Je kunt je echter ook proberen aanpassingen onze manier van werken te doordenken en in de praktijk te brengen.
Compassie en (van daaruit?) een andere (grond)houding naar de natuur? Je hebt het ook over een verplichting, misschien ook meegegeven door het jammerlijke mislukken van de wulp.
Het doet mij ook een beetje denken aan een stuk in Trouw, 'iedereen natuurbeschermer', zie link .
Vraag ook van een niet-vogelaar: hoe zit het met de rest van de levende have? Ook de niet-aaibare?
#4 dank Henric, blij dat jij mijn pleidooi - zoals ik het bedoelde - in jouw reflectie een plek geeft. Dank ook namens alle wulpen die verder - ondanks hun prachtige gejodel - geen stem hebben.
#5, bedankt voor jouw robuuste reactie Piet. Deels zal die interactie er heus wel zijn, grotendeels echter niet. Nogmaals, mijn punt is meer dan louter en alleen waarom wulpen - in dit stukje mijnerzijds op het podium gezet als voorbeeld - de snelheid en intensiteit van werkzaamheden in intensief agrarisch gebied niet meer kunnen bijbenen met als gevolg dat het vrijwel jaarlijks op een ongekende schaal misgaat.