Het concept bestaat al even: op de platte, zwarte daken van met name Amerikaanse en Canadese steden gingen boeren en bewoners aan de slag met het kweken van (biologische) groenten en fruit. Sommige restaurants creëerden een daktuin en voorzagen daarmee in hun eigen behoefte aan verse groenten. Er ontstond zelfs een mondiale 'organisatie' waar je je eigen of bedrijfsmatige daktuin kunt aanmelden: Urban Farming. En in Nederland ontwikkeld supermarktondernemer Edwin ten Brink plannen om op het dak van zijn supermarkt verse groenten te gaan produceren.

Internetmagzine P+ rapporteert over de Amsterdamse versie. Op het dak van Zuidpark, het voormalige V&D hoofdkantoor aan de Zuid-As, werd zo'n 200.000 liter teeltgrond aangebracht in speciale bakken, waarvoor zo'n 4 kilometer verduurzaamd Europees hout is gebruikt. Ook is er wifi, electriciteit en vergadermogelijkheid. Het dak is tot stand gekomen in samenwerking met stads- en keukentuinenontwikkelaars Biet&Boon. Het ziet er nu zo uit:

Biet&Boon, planten daktuin ZuidPark, op facebook


Het onderhoud van het dak is uitbesteed aan de gebruikers van het bedrijfspand zelf. De meer dan 1000 gebruikers kunnen hun eigen moestuintje krijgen en gezamenlijk met collega's de bedrijfstuin bijhouden. En natuurlijk met andere gebruikers in contact te komen die hun tuintjes aan het verzorgen zijn. P+ onderstreept de sociale en duurzame effecten: het Urban Farming dak produceert dus supervers 100% biologisch voedsel en is ook letterlijk de perfecte metafoor voor het idee dat samen zaaien, schoffelen en oogsten aan de basis ligt van duurzame samenwerking.

Ons Westland - Nederlands trots in groenten - komt zijn spullen niet kwijt. Onderwijl krijgt de stadsland- en tuinbouw de ene impuls na de andere. Wat kan het Westland er van leren? Om te beginnen dit: er worden vijftig variëteiten groente, kruiden en kleinfruit gekweekt. Het Westland maakt er een stuk of drie.

Fotocredits: Musée de la Civilisation, Québec, jacme31 en tuinder Dieuwe op het dak, door Antoine Miltenburg van Biet&Boon
Dit artikel afdrukken