Futuroloog James Bellini pleit voor een revolutie in de manier waarop we over ons voedsel in de toekomst denken. In korte termijnen denkende politici vormen de grootste belemmering.
Bellini zegt in een interview in FoodNavigator dat de toekomst van ons voedsel te weinig aan bod komt in de huidige - kortlopende - politieke cycli.
Problemen die nodig geadresseerd moeten worden zijn het vergroten van de voedselproductie en het terugdringen van voedselverspilling. 95 procent van de bevolkingsgroei gaat plaatsvinden in de derde wereld, maar daar wordt het (nu) niet geproduceerd. En een middenklasse van zo'n 2 miljard mensen wil meer eiwit gaan eten. Om deze problemen vóór te blijven, is er volgens Bellini een nieuwe 'Groene Revolutie' nodig. Dit keer moeten, met aandacht voor het milieu, de opbrengsten van met name op kleine boerderijen geteelde gewassen drastisch omhoog.
Ontwikkelde landen moeten weer leren te eten met de seizoenen en de eigen omgeving mee: "We kunnen een prima voedselcultuur hebben zonder rond de wereld vliegende jumbojets vol gekoelde zalm uit Alaska of exotische groenten uit Thailand."
Er moet volgens Bellini meer aandacht besteed worden aan viskwekerijen en aan verticale (stads)landbouw, teneinde robuuste productiesystemen te hebben die genoeg opleveren voor een heleboel eters. Hij is vooral gecharmeerd van de mogelijkheden die 'stapelbouw' biedt: "De toekomstrichting voor de landbouw is waarschijnlijk opwaarts. [...] Waarom zouden we maar op één niveau verbouwen? Op vlak land verbouwen getuigt van grote kortzichtigheid."
Bellini: "Mensen denken 'de toekomst overkomt iemand anders of gebeurt pas in 2023, dus ik kan weer gaan slapen'. Maar het gebeurt juist nu al. We hebben een revolutie nodig, niet eens zozeer in de landbouw, maar in de manier waarop we denken."
Fotocredits: donkeycart, urban farming
Dit artikel afdrukken
Problemen die nodig geadresseerd moeten worden zijn het vergroten van de voedselproductie en het terugdringen van voedselverspilling. 95 procent van de bevolkingsgroei gaat plaatsvinden in de derde wereld, maar daar wordt het (nu) niet geproduceerd. En een middenklasse van zo'n 2 miljard mensen wil meer eiwit gaan eten. Om deze problemen vóór te blijven, is er volgens Bellini een nieuwe 'Groene Revolutie' nodig. Dit keer moeten, met aandacht voor het milieu, de opbrengsten van met name op kleine boerderijen geteelde gewassen drastisch omhoog.
Ontwikkelde landen moeten weer leren te eten met de seizoenen en de eigen omgeving mee: "We kunnen een prima voedselcultuur hebben zonder rond de wereld vliegende jumbojets vol gekoelde zalm uit Alaska of exotische groenten uit Thailand."
Er moet volgens Bellini meer aandacht besteed worden aan viskwekerijen en aan verticale (stads)landbouw, teneinde robuuste productiesystemen te hebben die genoeg opleveren voor een heleboel eters. Hij is vooral gecharmeerd van de mogelijkheden die 'stapelbouw' biedt: "De toekomstrichting voor de landbouw is waarschijnlijk opwaarts. [...] Waarom zouden we maar op één niveau verbouwen? Op vlak land verbouwen getuigt van grote kortzichtigheid."
Bellini: "Mensen denken 'de toekomst overkomt iemand anders of gebeurt pas in 2023, dus ik kan weer gaan slapen'. Maar het gebeurt juist nu al. We hebben een revolutie nodig, niet eens zozeer in de landbouw, maar in de manier waarop we denken."
Fotocredits: donkeycart, urban farming
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Ik heb nooit begrepen dat dat zgn. urban farming als een serieus alternatief voor landbouw op enige schaal gezien wordt. Het is uit armoede begonnen in steden als Detroit, waar op de plek van gesloopte huizen en in leegstaande fabriekshallen gewassen werden geteeld voor eigen gebruik. Het zijn de nieuwe volkstuintjes, modieuze stadse kletspraat in mijn oren. En als prof. Dijkhuijzen met echt moderne en innovatieve voorstellen komt, is het huis van de toekomst te klein. Ik hoor deze meneer Bellini ook helemaal niets nieuws zeggen trouwens. Door een bedrijf als Tendris wordt al heel lang gewerkt aan algenreactoren met LED lampen. Kleinschalige en ouderwetse biologische landbouw is prima, ook om kinderen te laten zien hoe spruiten groeien, maar het toekomstige voedselprobleem lost het niet op. De Groene Revolutie is een technologische revolutie. Maar eerst maar eens het speculeren met voedsel verbieden.
- Hij suggereert dat er geen politiek beleid is inzake voedsel in de opkomende markten, maar dat is er nu juist wel in China.
- Er moet meer met de seizoenen en lokaal gegeten worden, maar nergens kom je het woord 'vers' en / of 'gezond' tegen. Dat is ook logisch, als je de sprekers ziet van het 'Foodvision' congres ziet, wat de grote namen uit de levensmiddelenindustrie zijn.
- Urban farming heeft toch heel erg met definities te maken wat zich hiervoor nog kwalificeert: tuinbouw in het Westland, kaasproductie in het groene hart, mosselen uit de delta ?
Piet, op welke punten getuigt Bellini volgens jou van gebrek aan inhoudelijke kennis?
vertical farming slaat volgens mij ergens op als je ergens anders schaduw en geen productie wil. Anders zie ik er niet zo veel heil in. Desalniettemin is langetermijndenken belangrijk !!
Het lange termijn denken van een futuroloog is wellicht niet wezenlijk sterker ontwikkeld dan dat van de doorsnee politicus.
Volgens de Hunger Report is er sinds 1970 procentueel nog nooit zo weinig honger geweest in ontwikkelingslanden als het afgelopen decennium, ook in absolute termen gaan er minder mensen hongerig naar bed anno 2012.
Ook de prijzen van voedselproducten voor de producenten zijn historisch laag. Als we boerderijprijzen van van 1960 vergelijken met die van topjaar 2008 (tegen gecorrigeerde prijzen), dan zijn die in 1960 voor alle basisproducten hoger dan in 2008.
En al eerder heb ik hier opgemerkt dat die discussie over verspilling erg dubbel is. Wat moeten we met al dat eten als het niet verspild wordt? Opeten, vergisten, composteren? Een soort experiment om te kijken hoever prijzen moeten dalen voor boeren er echt de brui aan geven?
Wat we wel zeker weten is dat in die periode enorm veel natuur/biodiverstiteit verdwenen is, dat meer dan 90% van de leeuweriken en patrijzen verdwenen zijn.
Er wordt op dit moment genoeg verbouwd om de wereld te voeden, er wordt genoeg verbouwd om 9 miljard mensen te voeden. Maar de wil ontbreekt om dit op een hoger nivo helder naar voren te brengen en aan te pakken.
Ps als er in één land niet gestapeld geteeld hoeft te worden, is het wel in Zweden.