Menu Foodlog

Fransjan de Waard

Fransjan de Waard
  • Werkzaam in: renderend landschap
  • Geslacht: man
  • Lid sinds: 28-10-2010

Biografie

Van huis uit tropisch bosbouwkundige, altijd met een oogje op ‘agroforestry’, afgestudeerd op brandhout in kleinschalige landbouwsystemen in westen van Kenia. Toen ik in Andalusië bomen tegen de verwoestijning...

Van huis uit tropisch bosbouwkundige, altijd met een oogje op ‘agroforestry’, afgestudeerd op brandhout in kleinschalige landbouwsystemen in westen van Kenia. Toen ik in Andalusië bomen tegen de verwoestijning aan het planten was, kwam de permacultuur langs, en daar ging ik toen achteraan, naar ‘downunder’ waar het was ontstaan – het was de ondertiteling voor hoe het al in mij leefde: voedsel moet uit polyculturen komen. Ontmoette briljante pioniers en ontwerpers van over de hele aardbol. Werd groot fan van Vandana Shiva, die in 1991 op de mondiale permaconferentie in Kathmandu al haar verhaal deed. Terug in Nederland richtte ik De Waard Eetbaar Landschap op, en kreeg wat onderzoek rond duurzame ontwikkeling en innovatie voor de avantgarde binnen VROM, maar verder moest men er nog helemaal in komen; begin jaren 90 was je erg zielig als je geloofde dat ‘milieu’, economie en ‘sociaal’ ook maar iets met elkaar te maken hadden. Deed zelf alles wat er destijds kon om de permacultuur ook hier te laten wortelen, schreef het boek Tuinen van Overvloed (1996), dat 15 jaar later tweemaal is herdrukt in n nieuw jasje, omdat men het begon te snappen.

Haalde in 2014 de wereldberoemde boer en schrijver Joel Salatin (VS) voor t eerst naar Nederland, die er sporen trok met zijn ‘beyond organic’ expertise. Gaandeweg steeds meer de bodem in, maakte voor t VN-Jaar van de Bodem de bekroonde film Bodemboeren. En het bos in, als trekker van sporen in de voedselbosbouw - de toekomst is aan de polycultuur. Actief in kernteam van t netwerk rond natuurinclusieve landbouw. 

Woon in Olst, in de zelfgebouwde, hoogecologische Aardehuis-wijk. Ik schrijf, praat, geef les, ontwerp, duw en trek aan echte innovaties. Lokaal doe ik met St. Eetbaar Olst-Wijhe allerlei moois, zoals het beheer van een oude ParticiPerenBongerd en het inrichten van een eetbaar park.

Bericht versturen voltooid.

sluit
Je bericht is succesvol verstuurd.