Je zoekt binnen Foodlog, via Google
Menu Foodlog

15 feb in de Media

Welkom!

Fijn dat je een artikel op Foodlog komt lezen. We schreven het helemaal gratis en voor niets voor je. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kost je maar €5,- per maand. Dan krijg je ook nog eens voorrang bij Foodlog-events en toegang tot exclusieve content.

Word lid!
  • Deel dit artikel:
Het actuele nieuws uit de (inter)nationale media.
Redactie
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Deze pagina brengt in de loop van de dag de kern van het nieuws. Iets gespot dat Foodlog niet mag missen? Stuur het in!

Planten kunnen ook zonder licht groeien, is de overtuiging van David Strik. De Wageningse milieutechnoloog heeft een beurs gekregen om te bewijzen dat planten aan stroom genoeg hebben. Hij kreeg voor dit idee een Open Mindbeurs van de Stichting voor de Technische Wetenschappen. ‘Je kunt er overal voedsel mee produceren, zonder landbouwgrond,’ zegt Strik, die de beurs van €50.000 gebruikt om met medebedenker en student Mathijs van der Zwart te bewijzen dat het kan. Dat schrijft New Scientist.

Het Europees Parlement keurde vandaag met grote meerderheid het handelsverdrag CETA met Canada goed. Van de Nederlandse partijen stemden CDA, VVD en D66 voor, GroenLinks en Partij voor de Dieren tegen en de PvdA onthield zich. Het verdrag is omstreden. De Europese landbouworganisatie Copa-Cogeca "juicht de beslissing van het parlement toe", schrijft Boerderij, "ook al voorziet Copa-Cogeca problemen". In Nederland is een coalitie van boeren- en milieuorganisaties uitgesproken tegenstander van het handelsakkoord. Zij vrezen oneerlijke concurrentie omdat in Canada - net als in de VS - minder hoge standaarden gelden. Slow Food veroordeelt het besluit. De organisatie wijst op de door 3,3 miljoen Europeanen getekende petitie tegen CETA (en TTIP), waar het Europees Parlement aan voorbij gaat. "De strijd gaat door", aldus Slow Food, in de lidstaten die het verdrag nu moeten ratificeren.

Albert Heijn lanceert de AH to go app, waarmee klanten exclusieve aanbiedingen krijgen die zijn toegespitst op het moment van de dag. Denk aan een ontbijt- of 'evening'-deal. De app bestaat uit stapeltjes 'kaarten' die je kunt swipen om te lezen of te activeren. Er zijn kaarten met on the go adviezen, tips over gezond eten en met de geldende acties. In de app zit een klantkaart om gebruik te maken van acties en (automatisch) kortingen te sparen. Via de app is ook de dichtstbijzijnde AH to go te vinden. Volgens AH is er in Nederland nog geen app die zo specifiek de juiste aanbiedingen op het juiste tijdstip voor de klant onderweg aanbiedt.

De nettowinst (€2,1 miljard) en omzet (€20,8 miljard) van Heineken stegen in 2016, schrijven de dagbladen. De Belgische zakenkrant De Tijd licht echter de achterblijvende resultaten van Heineken in Afrika uit het nieuws. Nigeria is één van de vier belangrijkste afzetmarkten voor Heineken, maar de grootste economie van Afrika verkeert in zware crisis. Dat merkt de bierbrouwer. Op het hele continent viel de omzet 1,3% terug. In totaal verkocht Heineken in 2016 200 miljoen hectoliter bier, 3% meer dan het jaar ervoor. In de regio Azië-Grote Oceaan droegen met name Mexico en Vietnam bij aan een groei van 17,9%.

In Londense achterstandswijken gaan jongeren moestuinieren. Een aantal wist tot voor kort niet hoe een tomaat eruit ziet. Nu bereiden ze met hun zelfgeteelde groenten een maaltijd. Dat is te danken aan het initiatief van May Project Gardens. Deze groep gebruikt vooral onder jongeren populaire hiphop-muziek om hen de waarde van voedsel te laten voelen. Naast tuinieren leren de jongeren hoe eten hun gezondheid beïnvloedt en ingebed is in een sociale, politieke en economische context. Deze kennis verwerken ze samen met muzikanten in raps, die ze aan het eind van het project ten gehore brengen. Het ‘Hip Hop Garden Model’ heeft als bijkomend voordeel dat het de sociale verbondenheid vergroot en meteen ook zaken als klimaatverandering onder de aandacht brengt. May Project Gardens bracht inmiddels een eigen kookboek uit.

Een Australische vishandelaar die een lintzaag gebruikte om bij levende kreeften de kop van de staart te scheiden, is wegens dierenmishandeling veroordeeld. Hij kreeg een boete van $1.500 opgelegd. Kreeften en andere schaaldieren kunnen pijn ervaren. Sinds 1997 zijn ze daarom bij wet beschermd tegen dierenmishandeling. De Australische dierenbescherming is blij met de uitspraak en hoopt dat deze bijdraagt aan een "groter bewustzijn over de meest humane manier om schaaldieren te euthanaseren". Dat doe je - volgens de laatste wetenschappelijke inzichten - door ze te verdoven (20 minuten in een zout water/ijs mengsel of elektrisch) en daarna met een snee in de lengterichting te doden.

Diepzeeën dreigen zich te ontwikkelen tot 'verzamelputten' van chemisch afval. Schotse zeebiologen troffen in op grote diepte gevangen vlokreeften hoge concentraties pcb's en PBDEs aan. Deze veelgebruikte chemicaliën zijn sinds de jaren '70 in de ban gedaan omdat ze giftig zijn, zeer moeilijk afbreken en zich ophopen in het milieu en in dierlijke vetten. Ze blijken doorgesijpeld te zijn tot in de diepste diepten van onze oceanen. De gemeten vervuiling op 11 kilometer diepte was vergelijkbaar met die in de meest vervuilde riviermondingen ter wereld, inclusief de Westerschelde. Volgens een niet bij het onderzoek betrokken wetenschapper is hiermee "helder bewijs geleverd dat de diepe oceaan helemaal niet zo 'afgelegen' is en blootgesteld is aan significante concentraties van door mensen gemaakte vervuilende stoffen".

Nieuws
brief

Ontvang dagelijks of wekelijks het Nieuws en de Kwestie binnen de wereld van Foodlog

Laden...
Otto Rood
Otto Rood geïnteresseerde leek
Reactie op 01. Chemische vervuiling bereikt diepzee

We hebben als mens geen idee wat de impact van ons handelen is. Ik hou mijn hart vast voor alle technologische vernieuwingen die we zo nodig willen hebben..

Harry van den Burg
Harry van den Burg Land- en tuinbouw • Auteur
Reactie op 07. 'Planten hebben genoeg aan stroom'

Nou, ik heb toch moeite met m'n mind zo open te houden... Alleen stroom voor licht, en geen grond? Maar dan toch wel hydroponisch, of waar komt anders die biomassa vandaan, het perpetuum mobile weer?

Ria van Laar

Blij!
De kreeft had direct van kop tot staart in de lengte doormidden gezaagd moeten worden.
Ik heb persoonlijk nooit bijv. kreeft gegeten omdat ik zelf niet wil dat dieren mishandeld worden voor mijn 'gerief of smaak'. Met mosselen o.a. heb ik al moeite trouwens: het moet wel heel direct klaargemaakt kunnen worden.
Ik heb ooit in een Ned. kookprogramma gezien dat een kandidaat voor een ander teamlid de kreeft in de lengte-richting probeerde te doden. Met als gevolg dat het beest tijdens het hele programma bleef rondlopen! Zonder dat wie dan ook daar enige notie van nam! Het was een programma met Robert Kranenborg & Julius Jaspers.

In weer een ander kookprogramma duwde een kandidaat een kreeft in een veel te klein pannetje: "wel even meewerken"!

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Je moet ingelogd zijn om te reageren en duimen uit te kunnen delen.

Log nu in! Heb je nog geen account, meld je dan nu aan!

Lees Gespreksregels, de 'appeltjes' & de ambitie van Foodlog voor meer informatie over hoe je dit doet en hoe je je bijdrage aan Foodlog kleur kunt geven.