De Amerikaanse richtlijn schrijft voor om dagelijks niet meer dan 10% van je energie uit toegevoegde suikers halen. De WHO meldt dat een verdere reductie tot onder de 5% nog meer gezondheidsvoordelen biedt. De Nederlandse richtlijn Goede Voeding raadt aan zo min mogelijk suikerhoudende dranken te drinken, maar schrijft geen maximum hoeveelheid meer voor.

Suiker zit niet alleen in de voorspelbare voedingsmiddelen als koekjes en snack, maar ook verstopt in ‘gezonde’ repen en bijvoorbeeld smoothies. Foodjournalist Dana Leigh Smith geeft in Time 10 tips om suiker te minderen, zonder dat je trek blijft houden in zoetigheid.

1. Leer meer over suiker
Verdiep je in het verschil tussen toegevoegde suikers en natuurlijke suikers. Fruit, groente en zuivelproducten bevatten van nature suikers waar je je geen zorgen over hoeft te maken. Omdat deze voedingsmiddelen ook andere nutriënten bevatten zoals vezels en gezonde vetten, verwerken we deze suikers op een andere manier dan suikers in snoep of koek.
Etiketten op producten maken (nog) geen onderscheid in natuurlijke en toegevoegde suikers. Dat is vooral verwarrend bij producten als gezoete yoghurt, die beide soorten bevatten. Op de ingrediëntenlijst staat dit wel uitgesplitst. Ook kan je het gezoete product vergelijken met een ongezoete variant en op die manier het verschil ontdekken. Bij snoep kun je ervan uitgaan dat alle suiker toegevoegd is.

2. Let op andere namen
Er zijn talloze verschillende namen voor toegevoegde suikers, waaronder siroop, honing en stropen als glucose-fructosestroop en high fructosestroop. Alle woorden die eindigen op -ose zijn suikers. Als er verschillende vormen van suiker op het label staan, is het product waarschijnlijk niet zo gezond als je hoopt.

3. Denk na over je drank
De derde grootste bron van calorieën in een Amerikaans eetpatroon is frisdrank, en laat dat nu ook een van de grootste bronnen van suiker zijn. Dus laat frisdrank staan en drink ongezoete thee of water, eventueel met wat vers fruit erin.

4. Koop ongezoete producten
Zoek bij producten zoals appelmoes, amandelmelk of fruit in blik naar de ongezoete variant. Producten met het label 'geen toegevoegde suikers' of 'ongezoet' helpen je minder toegevoegde suikers en dus minder calorieën binnen te krijgen.

5. Doe boodschappen op een volle maag
Het is een bekende truc, maar het helpt wel; doe geen boodschappen als je trek hebt, maar vlak na een maaltijd. Boodschappen doen terwijl je trek hebt, maakt dat er zoete, ongezonde producten in je karretje belanden.

6. Koop het 'snoep' van Moeder Natuur
Volgens diëtisten is het eten van fruit een van de gezondste manieren om de trek in zoet te verdrijven. Wil je langer een verzadigd gevoel houden, combineer fruit dan met gezonde vetten zoals noten of notenboter.

7. Pas op met gedroogd fruit
Gedroogd fruit is een heel ander verhaal dan vers fruit. Producenten voegen er suiker, sapconcentraat en siropen aan toe om de levensduur te verlengen en de smaak te verbeteren. Gedroogd fruit is dus niet zo gezond als het lijkt.

8. Neem venkelzaad
Wanneer je trek hebt in zoetigheid, kauw dan op venkelzaad. Dit is van nature zoet, maar bevat geen suikers, waardoor je trek in suiker verdwijnt zonder dat je extra calorieën binnenkrijgt. Daarnaast staat venkelzaad bekend om het wegnemen van een opgeblazen gevoel en onderdrukt het trek. Dubbele winst dus.

9. Bedot je smaakpapillen
Maak bij een onbedwingbare trek in suiker een kop thee met munt, gember, kaneel of een chai tea. Ook dit zorgt ervoor dat de behoefte aan suiker minder wordt. Als je het een beetje zoeter wil maken, kies dan voor honing door de thee, dat is een klein beetje gezonder dan gewone suiker of zoetstoffen.

10. Zorg voor balans
Als je toch voor een snack kiest - wat op zijn tijd ook moet kunnen - halveer dan je portiegrootte en vul aan met andere producten die gezonder zijn, zoals fruit of noten. Zo krijg je een kleinere suikerboost, terwijl je wel kunt genieten van datgene waar je zo veel trek in hebt.

Glowing gumdrops, Steve.
Dit artikel afdrukken