In een Amerikaans onderzoek kregen in totaal 1615 mensen gedurende 10 dagen een louter plantaardig dieet volgens de principes van de McDougall-methode voor gewichtsverlies. Het bevatte geen geperste plantaardige oliën of dierlijke vetten.
De deelnemers werden in een hotel gehuisvest en mochten daar vrijelijk gebruik maken van maaltijden naar keuze.

Op het menu stonden koolhydraten in de vorm van zetmeelrijke producten zoals mais, rijst, haver gerst, quinoa, aardappelen, bonen, linzen en bloem. Daarnaast bestond het uit vers fruit en zetmeel-arme groene, oranje en gele groenten. De bevindingen werden afgelopen maand gepubliceerd in het Nutrition Journal.

Low fat high carb
De resultaten waren duidelijk gunstig. Het gewichtsverlies bedroeg 1,4 kilo (mediaan) en ging gepaard met duidelijke verbetering in bloeddruk en bloedwaarden (vetten en suikers). De zwaarste deelnemers lieten bovendien de grootste verbeteringen zien.

Hoewel de onderzoekers tekortkomingen in de onderzoeksopzet signaleren (andere invloeden dan de voeding alleen konden niet worden uitgesloten, terwijl de korte duur niets zegt over lange termijn effecten), zijn ze ervan overtuigd dat een low-fat, koolhydraatrijk (high carb) dieet gunstig is voor de gezondheid van mensen.

Basis voor recht op gezonde voeding?
De studie stelt zich daarmee op tegen de thans populaire gedachte dat menu's bestaande uit hoge aandelen vet en/of eiwit het gunstigst zouden zijn. Dergelijke diëten vergen een hoge consumptie aan dierlijke voeding en zijn derhalve weinig geschikt als basis voor een recht op gezonde voeding voor de wereldbevolking als geheel. Extrapolatie van de resultaten is bovendien een aanwijzing voor het feit dat een hoog aandeel eiwitten niet nodig is, zodat ook de noodzaak voor plantaardige eiwitrijke vleesvervangers ter discussie zou mogen worden gesteld.

Fotocredits: John Englart (Takver)
Dit artikel afdrukken