Nieuwe inzendingen kunnen naar redactie@foodlog.nl gestuurd worden, ze zijn nog altijd welkom! Ook van planten, bloemen of vruchten waarvan je niet weet wat het is!
Fotocredits: Terry van Loon
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
tarwe of spelt
Klopt, het is inderdaad wintergerst (dat van die jeuk klopt trouwens ook...).
Zomergerst wordt vaker gebruikt als brouwgerst, maar ook bij wintergerst zijn er wel rassen waar dit mogelijk is.
Het volgerst-aandeel zoals dat zo mooi heet moet hoog genoeg zijn. Dit zegt iets over de uniformiteit van de korrel. Als ik het goed heb moet minimaal 90% van de korrels groter dan 2,5 mm zijn. Ander belangrijk kwaliteitskenmerk is het eiwitgehalte, dat moet tussen de 10 en 11% liggen. Zowel te hoog (ongunstig in brouwproces) als te laag (matige schuimkwaliteit) zijn niet gewenst door de brouwers.
Maar naast de technische details is gerst gewoon een heel mooi gewas ! Als de aren in het gewas zitten kan het perceel helemaal 'golven' in de wind. Vlak voor de oogst (zie foto) is het gewas prachtig goudgeel.
Proost.
Wintergerst. Ennuh, een dagje bezig met gerststro en je hebt 2 dagen last van kriebels en jeuk.
Het is inderdaad goudgele gerst, vlak voor de oogst.
Kan iemand zien of het winter- of zomergerst is ?
wat hier beneden voor aartjes en sprieten wordt uitgemaakt, heet officieel kafnaalden, een kenmerk van alle wilde granen, en hulpstukje bij het verspreiden en kiemen, omdat boeren dit liever zelf in handen houden, heeft die naald bij de veredeling , vooral van tarwe- en rijstrassen, vaak het loodje gelegd, en krijg je de onbenaalde rassen.