Wie het weet mag het zeggen - maar zeg er ook meteen even bij waarom je denkt dat het is wat het volgens jou is.
Fotocredits: Florine Boucher
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Inzender Florine Boucher laat weten: het is inderdaad laurier. Waarvan je de blaadjes naar hartelust in de soep, stoof en drop kunt gebruiken.
die evolutionair stokoude laurierfamilie, ja, fraaie familie, simpele bladeren, simpele bloemen, avocado en kaneel behoren er ook toe (tot de lauraceae dus). mijn broer uit frankrijk brengt eens in de drie jaar een paar groene takken uit zijn tuin voor me mee, waar ik dan die volgende 3 jaar mee toe kom.
Ik zal het voor volgende week proberen te onthouden Tedje, ik ga er maar 1x per week heen voor de grote voorraad van langer houdbare groente en fruit.
Astrid dat bij jouw winkel kan heel goed laurierkers (Prunus laurocerasus ) zijn, die zie je in Nederland veel meer. Als je wilt weten of je hem in de soep kunt gooien moet je je neus gebruiken: een blaadje verfrommelen tussen je vingers. Ruikt het naar amandelen: dan is het laurierkers, niet zo lekker (de geur komt van blauwzuur); ruikt het naar soep (laurier) dan kan het gerust in de soep. En nee, die twee soorten zijn helemaal geen familie van elkaar; laurier is evolutionair veel ouder, en de laurierkers is familie van de kers (hoort bij de vrij jonge rozenfamilie). De bloemen zijn heel anders, maar het blad heeft veel gelijkenis.
Laurier-rose wordt niet gebruikt in de keuken omdat hij zeer giftig is, Dick. Die plant, die in het Nederlands "oleander" heet, behoort ook nog tot een hele andere familie, de Apocynaceae. (uitgesproken door een Hollander klinkt dat als de apelsienfamilie, maar dat is het niet)