Wie het weet mag het zeggen - maar zeg er ook meteen even bij waarom je denkt dat het is wat het volgens jou is.
Fotocredits: Florine Boucher
Na de prachtige Oberkulmer Rotkorn, dit keer weer een bloem.
die evolutionair stokoude laurierfamilie, ja, fraaie familie, simpele bladeren, simpele bloemen, avocado en kaneel behoren er ook toe (tot de lauraceae dus). mijn broer uit frankrijk brengt eens in de drie jaar een paar groene takken uit zijn tuin voor me mee, waar ik dan die volgende 3 jaar mee toe kom.
Ik zal het voor volgende week proberen te onthouden Tedje, ik ga er maar 1x per week heen voor de grote voorraad van langer houdbare groente en fruit.
Astrid dat bij jouw winkel kan heel goed laurierkers (Prunus laurocerasus ) zijn, die zie je in Nederland veel meer. Als je wilt weten of je hem in de soep kunt gooien moet je je neus gebruiken: een blaadje verfrommelen tussen je vingers. Ruikt het naar amandelen: dan is het laurierkers, niet zo lekker (de geur komt van blauwzuur); ruikt het naar soep (laurier) dan kan het gerust in de soep. En nee, die twee soorten zijn helemaal geen familie van elkaar; laurier is evolutionair veel ouder, en de laurierkers is familie van de kers (hoort bij de vrij jonge rozenfamilie). De bloemen zijn heel anders, maar het blad heeft veel gelijkenis.
Laurier-rose wordt niet gebruikt in de keuken omdat hij zeer giftig is, Dick. Die plant, die in het Nederlands "oleander" heet, behoort ook nog tot een hele andere familie, de Apocynaceae. (uitgesproken door een Hollander klinkt dat als de apelsienfamilie, maar dat is het niet)
Ik weet het zeker, want ik ging even buiten kijken naar mijn 'laurier-sauce', die je in Frankrijk onderscheidt van een 'laurier rose' waarvan je de bladeren niet gebruikt, maar juist alleen naar de bloemen kijkt. Zulke laurieren heb je voor de sier.
Dus: laurus nobilis.
Na mijn reactie heb ik ook even stiekum gezocht en via google een afbeelding van laurier met soortgelijke bloemen in dezelfde setiing gevonden. Komen hier toevallig donkerblauwe bijna zwarte besjes aan? Want aan de bladeren te zien heb ik volgens mij dezelfde struiken zien staan vanochtend bij mijn AGF winkel aan de dijk achter het dorp hier, maar dan met die hele donkere bessen eraan. Alleen zaten die bessen meer uit elkaar dan de bloemen zitten op deze foto, hoewel mijn ervaring met bloemknoppen is dat ze bij veel planten bij elkaar beginnen en naarmate de plant of stengel groeit de bloemen steeds verder uit elkaar komen te zitten.
Ik sluit me aan bij Astrid. Geen koffie want die zit in kransbladerigenfamilie.
Het blad vind ik op laurierblad lijken, maar er zijn zat planten die een vergelijkbaar blad hebben, dus ik zeg met hele grote twijfel laurier.
Mijn gevoel zegt koffie. In ieder geval geen Arabica (vanwege de bloesem) maar een ander ras.
Inzender Florine Boucher laat weten: het is inderdaad laurier. Waarvan je de blaadjes naar hartelust in de soep, stoof en drop kunt gebruiken.