Vier jaar geleden stelde Amazon zich de vraag of het mogelijk zou zijn de kassa - en bijbehorende rijen en ergernis - uit de winkelbeleving te halen. Dankzij nieuwe technologieën is het begin volgend jaar al zover. Dan opent Amazon een bijzondere supermarkt in Seattle voor het brede publiek. Amazonmedewerkers kunnen nu al in de supermarkt terecht.
De basis van de kassaloze winkel is een (gratis) app. Je logt met je smartphone in als je de winkel binnenstapt. Computervisie, sensoren en geavanceerde algoritmes houden bij met welke producten je je tas vult en de app vult tegelijkertijd je virtuele boodschappenmandje. Leg je iets terug, dan verdwijnt het weer uit je mandje. Op het moment dat je de winkel verlaat, rekent de app af via je Amazon-account en krijg je de bon toegestuurd. Amazon noemt de vernieuwende manier van boodschappen doen 'Just Walk Out', en gebruikt er technologieën voor die ook voor zelfrijdende auto's ingezet worden.
Het schrappen van het traditionele kassagedoe is een schot in de roosAssortiment
In de winkel is een 'ready-to-eat' aanbod voor ontbijt, lunch en dinerhappen te vinden, plus de nodige snacks. De gerechten worden ter plekke klaargemaakt of geleverd door lokale producenten. Verder zijn er dagelijkse benodigdheden als brood en melk te vinden en ambachtelijk gemaakte kazen en chocolade. Ook biedt Amazon Go speciale Amazon Meal Kits, met alle ingrediënten voor een gemakkelijk zelf te maken tweepersoonsmaaltijd.
Op de BBC zegt retailanalist Natalie Berg dat Amazon met de kassaloze winkel een goede kans maakt traditionele retailers de loef af te steken. "Het is enorm dringen in de markt voor dagelijkse boodschappen en klanten hebben onwaarschijnlijk hoge verwachtingen van Amazon", zegt Berg. "Als zij het verschil willen maken, zullen ze de fantastische online-ervaring van hun klanten moeten vertalen naar een fysieke winkel. Dat is niet gemakkelijk. Het schrappen van het traditionele kassagedoe is een schot in de roos."
De Amazon Go is te vinden in Seattle, op de hoek van 2131 7th Avenue en Blanchard Street. Je kunt ook alvast even naar het filmpje kijken.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Amazon Go blijkt soms toch hulp van mensen nodig te hebben om te bepalen welke producten klanten uit de schappen pakken en in hun winkelmandjes leggen, meldt Distrifood. ''Als het ‘vision system’ niet zeker is, wordt een medewerker van de gemakswinkel om bevestiging gevraagd. Dat gebeurt echter slechts in een fractie van de gevallen'', zegt een woordvoerder van Amazon. Amazon wilde verder niet ingaan op videobeelden waarop te zien is dat medewerkers ingrijpen in de winkel in Seattle, die alleen voor eigen medewerkers geopend is. Ook is het niet bekend hoe vaak het systeem hulp van mensen nodig heeft.
Volgens de woordvoerder is het niet raar dat nieuwe technologieën kort na de start menselijk ingrijpen nodig hebben. Zo kunnen achterliggende algoritmes namelijk verbeterd worden en zullen op termijn menselijke interventies minder vaak nodig zijn.
"Amazon dropt een bom in de supermarktwereld. Amazon Go is convenience 4.0 en een wake-upcall voor foodretailers", schrijft Stefan van Rompaey in een opinie op RetailDetail.
Die innovatie komt niet van Walmart, Carrefour, Tesco of Ahold Delhaize, om maar enkele bedrijven te noemen die al meer dan vijftig jaar star vasthouden aan een quasi ongewijzigd supermarktmodel, maar wel van Amazon, een technologiebedrijf dat in een mum van tijd de hele retailsector op z’n kop heeft gezet. Nu gaan de Amerikanen echter niet alleen betaalverkeer naar ongekende niveaus tillen, maar ook assortimentsbeheer, merchandising en personalisering - en dat in een fysieke winkel vol sensoren en artificiële intelligentie. [..]
Of beter gezegd: e-commerce bestaat niet meer: het is gewoon commerce geworden. "Bedien de klant op z’n wenken, eender waar, eender wanneer, eender hoe", is het nieuwe adagium: dus bouwt Amazon fysieke gemakswinkels, die shoppers een werkelijk naadloze winkeltrip garanderen. Ongetwijfeld begrijpt Amazon heel goed dat je voor het beantwoorden van onmiddellijke behoeften geen betere oplossing hebt dan stenen winkels, dicht bij de klanten. Gemak kun je online niet invullen, maar je kan wel de gemakswinkel drastisch verbeteren. Amazon Go is wat dat betreft versie 4.0. [..]
Laat Amazon Go echter vooral een wake-upcall zijn voor de grote foodretailers: Amazon doet wat zij niet doen, met name radicaal innoveren. Het businessmodel van de supermarkt wankelt, maar tot nu toe beperken supermarktketens zich tot halve maatregelen: wat kosten besparen met selfscan, wat beleving toevoegen met een sushistand, wat e-commerce ontwikkelen als het echt niet anders kan. Het lijkt allemaal zonder veel overtuiging te gebeuren, met de handrem op.
Maar nu een technologiespeler zich écht komt moeien, dreigt voor klassieke foodretailers een scenario dat aan platenmaatschappijen en videotheken doet denken, tenzij ze razendsnel in actie schieten. Op welke termijn? Dat weet niemand. Slechts één ding is zeker: we ain’t seen nothin’ yet…
Zo werden we ook van het loonzakje de banken ingedrukt en gaan we nu van geld en betaalpas naar de ongevraagde app en moet iedereen aan het mobiel infuus.
Caissières hoeven zich nog geen zorgen te maken om hun baan, schrijft De Levensmiddelenkrant. Zowel Joop Holla, research manager bij onderzoeksbureau GfK als Laurens Sloot, bijzonder hoogleraar retail marketing, denken dat het nog wel even zal duren voor supermarkten overgaan op de ‘Just Walk Out’-methode van Amazon Go en dit algemeen verspreid zal zijn.
Volgens Sloot draait het supermarktconcept om selfservice en is de kassa de laatste vorm van bediening. De wachtrijen hiervoor zijn de grootste irritaties bij consumenten. Tegenwoordig gaat afrekenen bij de kassa al steeds sneller en zal de tijdwinst van kassaloze supermarkten volgens hem meevallen. Het grootste struikelpunt van het Amazon-concept is volgens hem de prijs. “Kleine chips op alle verpakkingen en producten plakken zodat deze automatisch gescand kunnen worden is nu nog te duur.” (N.B.: Amazon Go gebruikt geen chips maar ‘zelfrijdende auto-technologie’.)
Ook Holla denkt dat het voorlopig nog te duur is omdat marges op supermarktproducten heel klein zijn. Volgens hem gaat het supermarktconcept uiteindelijk wel die kant op, maar zal dat waarschijnlijk langer duren dan we denken.
Welnee, luister naar de video. Bonnetje direct in de mail. Net als bij Uber. Of neem je die nooit?
Welkom in de 21e eeuw!