Onlineretailer Amazon streeft op alle fronten naar de optimale winkelbeleving. In de VS heeft het bedrijf daarom al een aantal fysieke boekhandels geopend. Voor de versboodschappen staat een drive-in supermarkt en gemakswinkels op stapel.

Vier jaar geleden stelde Amazon zich de vraag of het mogelijk zou zijn de kassa - en bijbehorende rijen en ergernis - uit de winkelbeleving te halen. Dankzij nieuwe technologieën is het begin volgend jaar al zover. Dan opent Amazon een bijzondere supermarkt in Seattle voor het brede publiek. Amazonmedewerkers kunnen nu al in de supermarkt terecht.

De basis van de kassaloze winkel is een (gratis) app. Je logt met je smartphone in als je de winkel binnenstapt. Computervisie, sensoren en geavanceerde algoritmes houden bij met welke producten je je tas vult en de app vult tegelijkertijd je virtuele boodschappenmandje. Leg je iets terug, dan verdwijnt het weer uit je mandje. Op het moment dat je de winkel verlaat, rekent de app af via je Amazon-account en krijg je de bon toegestuurd. Amazon noemt de vernieuwende manier van boodschappen doen 'Just Walk Out', en gebruikt er technologieën voor die ook voor zelfrijdende auto's ingezet worden.Het schrappen van het traditionele kassagedoe is een schot in de roos
Assortiment
In de winkel is een 'ready-to-eat' aanbod voor ontbijt, lunch en dinerhappen te vinden, plus de nodige snacks. De gerechten worden ter plekke klaargemaakt of geleverd door lokale producenten. Verder zijn er dagelijkse benodigdheden als brood en melk te vinden en ambachtelijk gemaakte kazen en chocolade. Ook biedt Amazon Go speciale Amazon Meal Kits, met alle ingrediënten voor een gemakkelijk zelf te maken tweepersoonsmaaltijd.

Op de BBC zegt retailanalist Natalie Berg dat Amazon met de kassaloze winkel een goede kans maakt traditionele retailers de loef af te steken. "Het is enorm dringen in de markt voor dagelijkse boodschappen en klanten hebben onwaarschijnlijk hoge verwachtingen van Amazon", zegt Berg. "Als zij het verschil willen maken, zullen ze de fantastische online-ervaring van hun klanten moeten vertalen naar een fysieke winkel. Dat is niet gemakkelijk. Het schrappen van het traditionele kassagedoe is een schot in de roos."

De Amazon Go is te vinden in Seattle, op de hoek van 2131 7th Avenue en Blanchard Street. Je kunt ook alvast even naar het filmpje kijken.
Dit artikel afdrukken