image


De zilte groente zeekraal wordt sinds kort in Zeeland gekweekt. De proef met het kweken van zeekraal is geslaagd: zeekraalkweker J. Poleij heeft ongeveer een hectare zeekraal op het veld in Kruiningen staan. Vandaag ontving gedeputeerde mr.drs. A.J.G. Poppelaars van de provincie Zeeland uit handen van de heer Poleij het eerste kistje gekweekte zeekraal.
De heer Poleij is het verst gevorderd met de kweek van zeekraal in Zeeland. Met name de betere restaurants in Zeeland en aangrenzende provincies serveren zilte groenten, vaak in combinatie met visgerechten. De kweek van de zilte groenten zeekraal en zeeaster (lamsoor) biedt extra werk aan enkele boeren in de Zeeuwse plaatsen Kruiningen, Tholen en Wolphaartsdijk Zeekraal en lamsoor zijn rijk aan mineralen, ijzer en vitaminen.
Tot nu toe kwam de traditionele Zeeuwse groente door een beperkt aanbod voor een deel uit het buitenland. Zeekraal snijden in de Zeeuwse natuurgebieden mag namelijk niet meer onbeperkt. Wettelijk is het snijden van zeekraal in de vrije natuur namelijk beperkt. De provincie Zeeland geeft 285 ontheffingen uit in het kader van de Natuurbeschermingswet. Daarmee mag de vergunninghouder 1 kilo zeegroente per dag snijden voor eigen gebruik op aangewezen plaatsen rond de Oosterschelde. Schatting is dat er zo jaarlijks 35.000 kg zeeaster en 15.000 kg zeekraal wild wordt geplukt. Het ontheffingsregime is ingevoerd om een oude Zeeuwse traditie in ere te houden en aantasting van de natuurwaarden van de schorren te verminderen door met name commercieel snijden tegen te gaan. Import van zeeaster vindt plaats vanuit Frankrijk, zeekraal uit Frankrijk, Portugal, Mexico, Chili en Israël .
De oogst van zeekraal en lamsoor is dit jaar door het koude voorjaar vrij laat op gang gekomen. Doorgaans wordt zeekraal tussen half april en half september geoogst. Zeeaster wordt iets eerder geoogst. Zeekraal (Salicornia europaea, kortarige zeekraal) is een zoutminnend gewas dat op de schorren groeit. In Zeeland wordt zeekraal ook wel krabbe-quaad genoemd, in Zeeuws-Vlaanderen zouterik. Zeeaster (Aster tripolium) is in Zeeland bekend als lamsoor, in Zeeuws-Vlaanderen als zulte.
De provincie Zeeland ondersteunt de promotie van het toerisme onder meer met het project Zeeuwse Zilte Zaligheden. Het project verzorgt promotie van de visserij en aquacultuur en de Zeeuwse vis, schaal- en schelpdieren en zilte groenten.

bron: culinairnet
Dit artikel afdrukken