De januari maand is altijd moeilijk door te komen in Nederland - hoe mooi het cijfer van dit nieuwe jaar ook is. Tegenwoordig is er geen sneeuw- noch ijspret meer om die 31 suffe dagen wat dragelijker te maken. En Dry January zorgt ook al voor een saaie boel bij deze en gene.

Enfin een lichtpuntje voor deze maand is dat de dagen alweer wat lengen. Een andere fijn lichtpuntje is dat ondanks die tijdelijke alcohol-stop er veel lekkere taart en cake gebakken kan worden als troost. Bijvoorbeeld deze pure walnotencake, eenvoudig te maken en vooral super delicaat omdat er geen bloem in wordt verwerkt. Walnoten, eieren, citroen en smaakrijke biologische kokosbloesemsuiker - een specifieke soort palmsuiker met een prachtig donkerbruine kleur en een heerlijk karamelachtige smaak - die goed past bij deze cake. De zeer lage glycemische index die aan deze suikersoort wordt toegeschreven, kan nog niet bogen op gedegen wetenschappelijk onderzoek maar wel is aangetoond dat hij zeer rijk is aan allerlei belangrijke mineralen en minder calorieën bevat dan witte suiker. Van alle suikers vind ik het de beste keuze voor een bescheiden donker en zoet accent. In ieder geval is dit bijna een KETO CAKE!

Voor 4-5 bescheiden porties:
- 100 gram gepelde walnoothelften + 8 stuks extra voor decoratie
- 3 eieren (M), gesplitst
- snufje zout
- 75 gram kokosbloesemsuiker (bio winkels)
- citroenrasp (1/2 biologische citroen)
- 1-2 theelepels citroensap
- eetlepel gesmolten roomboter (invetten bakvorm)
- springvorm van 18 cm doorsnede
- bakpapier op maat van de vorm geknipt
- poedersuiker (facultatief)

Bereiding
Verwarm de oven voor op 150 graden Celsius. Bekleed de bodem van de vorm met bakpapier en vet het papier en de randen van de vorm in met gesmolten boter.

Maal 100 gram walnoothelften in een keukenmachine tot middelfijn gruis. Klop in een brandschone kom met brandschone kloppers de eiwitten samen met het snufje zout tot zeer stijve pieken. Klop in een andere en ruime kom de eierdooiers samen met de suiker en wat citroenrasp en sap tot een licht en luchtig mengsel; doe dat in de aangegeven volgorde. Roer het notengruis goed door het dooiermengsel. Schep er dan het eiwitschuim (niet alles tegelijk) door. Giet het verkregen luchtige beslag in de springvorm en strijk de bovenkant glad met een natte lepel.

Zet de vorm in het midden van de voorverwarmde oven gedurende 40 minuten, of tot het beslag is gestold en niet meer aankleeft (controleer dit met een metalen spies). Draai de oven uit, zet de ovendeur op een flinke kier en laat de cake nog 10-12 minuten staan in de oven, alvorens hem buiten de oven af te laten koelen; het deeg van deze luchtige cake zal ietsjes inzakken maar dat is niet erg. Maak de rand van de springvorm open, los de cake op zijn kop op een plat bord, verwijder het bakpapier, leg een tweede bord op de cake en keer beide tezamen om. Decoreer de bovenkant van de cake met de apart gehouden 8 walnoothelften, die vastgeplakt worden met een beetje zelfgemaakt suikerwater. Voor een winters effect kan het oppervlak desgewenst met poedersuiker worden bestrooid maar dat is dan weer niet zo KETO…
Dit artikel afdrukken