Akkerbouwers, varkens- en melkveehouders kunnen vanaf 4 september de eerste €5 miljard tegemoet zien van het door de Amerikaanse regering toegezegde steunpakket van $12 miljard (€10 miljard). Die steun is nodig omdat Amerika invoerheffingen op staal en aluminium doorvoerde. Dat joeg de prijzen van landbouwmachines omhoog. China sloeg terug met eigen invoerrestricties op vooral Amerikaanse landbouwproducten, zoals sojabonen en varkensvlees. Boeren raakten hun afzetmarkten kwijt.

Washington stelt daarom €4 miljard ter beschikking; daarvan gaat €3 miljard als directe inkomenssteun naar sojaboeren. Eén miljard gaat naar het opkopen van landbouwproducten die het hardst geraakt worden door de Chinese tegenmaatregelen. En nog €170 miljoen is beschikbaar voor het aanboren van nieuwe afzetmarkten, meldt Vilt. Het hulpplan wordt gefaseerd ingevoerd, zei landbouwminister Sonny Perdue, "zodat we rekening kunnen houden met nieuwe ontwikkelingen, zoals de deal met Mexico."

Daarom moet Trump haast maken; een boer plant op de lange termijn en kan niet uit de voeten met voortdurende veranderende kaders
Vernacheld door een tweet in de vroege ochtend
Juist deze week maakte een tevreden president Trump bekend dat hij in plaats van het door hem gewraakte Nafta-akkoord tussen de VS, Canada en Mexico ("the worst trade deal ever") een voorlopig handelsverdrag had weten te bereiken met Mexico. Dat akkoord stemt boeren tot voorzichtig optimisme omdat ze met een akkoord kunnen leven maar een broertje dood hebben aan onzekerheid. Daar kan zelfs een paar miljard aan steun geen verandering in brengen. Daarom moet Trump haast maken; een boer plant op de lange termijn en kan niet uit de voeten met voortdurende veranderende kaders.
"We hebben een akkoord nodig, en hoe sneller hoe beter", vat een beursbezoeker hun gevoel samen. "Een akkoord dat voor iedereen goed uitpakt." Dat erkende ook Perdue in Iowa: "Er is geen boer in Amerika die niet liever een mooi gewas tegen een eerlijke prijs heeft dan een cheque van de overheid.”

Maar de boeren en beursbezoekers blijven voorzichtig. Wat Trump vandaag zegt, kan morgen weer anders uitpakken: "Vandaag ziet het er beter uit, maar geen idee hoe de vlag er morgen bij hangt. Voor je het weet worden we met een tweet om 6 uur 's ochtends vernacheld."

Per dollar staat China op verlies
The Week deed een factcheck rond de winstverwachtingen van de handelsoorlog tussen de VS en China.

China wil geen handelsoorlog, maar we zullen resoluut antwoorden op de onredelijke maatregelen die de VS nemen", zei de Chinese minister van Financiën deze week nog eens
Hoe zat het ook al weer? De VS voerden importtarieven van 25% door op $50 miljard aan Chinese goederen (de tweede tranche van $16 miljard ging deze week in). China deed hetzelfde. De VS werken aan een pakket van nog eens $200 miljard te tariferen goederen, dat in september van kracht moet worden, en zijn volgens Trump bereid zelfs de volledige Chinese import met heffingen te treffen. Trump zegt dit spel niet te kunnen verliezen, omdat China een groot handelsoverschot heeft met de VS en dus veel meer naar de VS exporteert dan de VS uit China importeert. China blijft vergeldingsmaatregelen nemen, maar kan dat niet op een dollar-voor-dollar-basis volhouden. "China wil geen handelsoorlog, maar we zullen resoluut antwoorden op de onredelijke maatregelen die de VS nemen", zei de Chinese minister van Financiën deze week nog eens. Volgens hem hebben de tarieven vooralsnog geen grote impact op de Chinese economie, maar zal de overheid ingrijpen als dat wel dreigt te gebeuren.

Qua stembus trekt Trump aan het kortste eind
China exporteert voor meer dan $500 miljard naar de VS. De VS exporteren voor $130 miljard naar China. De Amerikaanse export naar China komt overeen met 0,7% van de Amerikaanse economische output. Voor China maken de exporten naar de VS ongeveer 3% van het Bruto Nationaal Product uit. Vanuit economisch oogpunt heeft China dus aanmerkelijk meer te verliezen. Maar dat betekent niet dat het land niet op andere manieren kan terugslaan, bijvoorbeeld door het Amerikaanse bedrijven in China administratief flink lastiger te maken.

Beleggers verwachten dat de VS zullen 'winnen'. Politicologen zien dat anders
Het gedrag van beleggers laat zien dat zij verwachten dat de VS gaan 'winnen'. De Shanghai Composite Index, een graadmeter voor de gezondheid van de Chinese economie, is sinds het begin van de handelsvijandigheden met 16% gedaald. De Amerikaanse Dow Jones steeg sinds januari met 5%.

Politicologen zien dat anders. Op politiek gebied staat president Trump er zwak voor, denken zij. Xi Jinping, de Chinese president voor het leven, wordt niet via de stembus afgerekend op zijn beleid. Dit in tegenstelling tot Trump. De Amerikaanse president moet zich verantwoorden tegenover vijandige media, een verdeeld Congres en de kiezers, waaronder morrende boeren en multinationals die hun geluid in de pers doen gelden. "Beijing heeft met geen van de beperkingen van doen en kan zijn complete politieke machine mobiliseren om een langdurige handelsoorlog binnen de perken te houden en voor te bereiden," schrijft The Week. Ondanks de uitspraak van Trump dat hij, net als de Chinezen, een lange adem heeft, wordt hij in zijn nek gehijgd door de voor de deur staande tussentijdse verkiezingen. The South China Morning Post mat Trumps uitglijder over fakende zoekresultaten waarmee Google, Facebook en Twitter kiezers op het verkeerde been zouden zetten, alvast breed uit. Vanuit politiek oogpunt, concludeert The Week dan ook, heeft Trump het meest te vrezen van de handelsoorlog met China. Alle economische troeven ten spijt.

Update, 2 september 14:00 uur: Knack meldt het lawaai waarmee Trump zegt Canada buiten de nieuwe Nafta-vrijhandelsdeal (de deal tussen de VS, Mexico en Canada) die hij met Mexico sloot te willen houden als dat land niet opener wil staan voor onder meer Amerikaanse zuivel. Canada doet nog even niet mee aan onderhandelingen, schrijft dezelfde Knack in een achtergrond artikel, omdat het land weet dat Trump politiek aan het kortste eind trekt bij het Congres en zijn partijgenoten als hij Canada daadwerkelijk zou uitsluiten. Bij de begrafenis gisteren van de populaire, aan hersenkanker overleden Republikein en oorlogsveteraan John McCain, door Trump steevast weggezet als een non-valeur, traden de ex-presidenten George Bush en Barack Obama samen op als supporters van een bijeenkomst die de loopgraven die Trump graaft als kwalijk en achterhaald neerzette. De NRC citeert Obama: "Hij zat vol streken”, zei Obama. "Hij wilde als laatste lachen. En dat had hij niet beter kunnen doen dan door ervoor te zorgen dat George (Bush) en ik hier, voor het oog van het hele land, aardige dingen over hem zouden zeggen.”
Zelfs voor Trump zijn er politieke grenzen, leken de begrafenisgangers te zeggen. Trump zelf ging golfen tijdens de begrafenis en twitte nog eens 'Make America Great Again', terwijl McCain's dochter Meghan zojuist had gezegd dat de grootsheid van de VS bepaald wordt door mannen als haar vader.
Dit artikel afdrukken