"The trade war is cutting the legs out from under farmers and White House’s ‘plan’ is to spend $12 billion on gold crutches. America’s farmers don’t want to be paid to lose — they want to win by feeding the world,” twitte de Republikeinse senator Ben Sasse nadat landbouwminister Sonny Perdue de maatregel bekend maakte. In het Nederlands: deze handelsoorlog haalt onze boeren onderuit en het Witte Huis geeft ze voor $12 miljard aan 'gouden krukken'.

Die 'gouden krukken' moeten boeren helpen de gevolgen op te vangen van Trumps tarievenoorlog met China, Mexico, Canada en de EU. Die landen legden importtarieven op aan Amerikaanse producten nadat Trump de importtarieven op staal en aluminium verhoogde. Vooral landbouwproducten, zoals Amerikaanse sojabonen, varkensvlees, suiker en kersen hebben nu met buitenlandse heffingen te maken. De VS exporteren jaarlijks voor $138 miljard aan landbouwproducten. Het Amerikaanse ministerie van Landbouw (USDA) zou al enkele maanden geleden opdracht hebben gekregen maatregelen uit te werken om de negatieve gevolgen van de handelsoorlog voor de boeren te ondervangen.

Verkiezingskoorts
De eerste tegemoetkomingen zouden in september beschikbaar moeten komen, ruim op tijd voor de tussentijdse verkiezingen voor het Congres in de VS. Om die reden beginnen vooral Republikeinen uit de boerenstaten zich tegen hun president en zijn handelspolitiek te keren. Als extra heffingen de boeren schaden, moet je ze geen vergoeding geven, maar maken dat ze toegang tot buitenlandse markten krijgen, klinkt hun kritiek. En geen pleister plakken op de wond die je zelf hebt toegebracht, zoals een andere senator liet weten.

Het geld is bedoeld voor directe betalingen aan boeren, promotie-inspanningen voor Amerikaanse producten in het buitenland en aan het verruimen van een al bestaand programma dat overschotten opkoopt bij boeren en dat aan voedselbanken en anti-hongerprogramma's beschikbaar stelt, schrijft de Washington Post. Het Congres heeft er niet over te beslissen. De basis voor het plan vormt een al uit 1933 daterend fonds, de Commodity Credit Corporation (CCC). Dat werd indertijd in het leven geroepen tijdens de Great Depression om boeren financieel bij te staan. Volgens critici (democraten én republikeinen) is het een vorm van oneerlijke steun van de agroindustrie op kosten van de belastingbetaler.

De Republikeinse econoom Douglas Holtz-Eakin noemt het USDA-steunprogramma een 'vreselijk slecht idee'. "Deze programma's zijn bedoeld om boeren te verzekeren tegen de grillen van de natuur en gewassen. Ze zijn er niet om slecht beleid te compenseren. Two wrongs don't make a right." Bovendien kunnen andere landen het hulpprogramma bij de Wereldhandelsorganisatie aanklagen als staatssteun.

Correctie voor 'illegale importtarieven en vrijhandelsakkoord met EU'
Sonny Perdue maakte onderwijl duidelijk dat de VS lak heeft aan de tegenmaatregelen. "Deze plannen zijn een krachtig signaal aan die landen die denken dat zij het handelsbeleid van de Verenigde Staten kunnen beïnvloeden door onze boeren te pesten," zei hij tegen Amerikaanse journalisten. "Deze regering blijft niet langs de zijlijn staan, terwijl onze hardwerkende boeren de dupe worden van onvriendelijke en illegale importtarieven".

Gisteravond werd bekend dat Trump de basis legde voor een verrassend vrijhandelsakkoord met Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie. Tijdens een persconferentie maakten beide heren bekend dat de EU onder meer vloeibaar gas en sojabonen tegen nul-tarieven gaat importeren vanuit de VS; omgekeerd gaan nul-tarieven gelden voor goederen die van de EU naar de VS gaan. Het akkoord maakt een plotseling en onverwacht einde aan de handelsoorlog die zich aan het ontwikkelen was tussen de VS en de EU.

Dit artikel afdrukken