Verhalen van 08 juni rondom Corona vind je in Nieuw-Zeeland hervat het normale pre-corona leven.

In de Ondertussen van maandag 08 juni vallen mij deze berichten op:

- fietsen in een peloton is niet coronaproof. Je kunt zomaar druppels spuug of snot van je voorganger opvangen (NRC). Onderzoekers van de universiteiten van Eindhoven en Leuven berekenden dat fietsen in een peloton daarom niet zo’n goed idee is. Minstens 20 meter zou de afstand moeten zijn tussen jou en je voorganger om virusdeeltjes te ontlopen. Die afstand is natuurlijk ondenkbaar in een wielerkoers. Dezelfde hoogleraar die de 20 meter berekende, zegt nu dat wielerwedstrijden toch moeten kunnen plaatsvinden (NOS). Gewoon het hele peloton elke dag testen. Hij gooit zijn eigen onderzoek als het ware in de prullenbak. Hoe wetenschappelijk is de expert-mening van een professor?

- jaarlijks breken gemeentes hun hoofd om de eikenprocessierups te bestrijden. Deze keer gebruikten ze een aan de stam vastgeplakte zak met compost om de jeukrups te vangen. Helaas zonder succes (Metro). De val blijkt effectief tegen andere insecten, maar de rups kroop er met gemak weer uit. Bacteriën, aaltjes of lokken met natuurlijke vijanden lijken wel te helpen om de rupsen te bestrijden. Bomen in folie wikkelen heeft geen zin; de rupsen lopen daar moeiteloos overheen. Heel slimme rupsen die dergelijke aanvallen overleven, worden met nest en al opgezogen, maar dan hebben ze zich al kunnen vestigen.

- Greenpeace maakte zondag (gisteren) bekend te werken aaneen rechtszaak tegen de staat (Financieele Dagblad). Volgens Greenpeace moet de overheid beter zijn best doen om de natuur en biodiversiteit te herstellen en beschermen: “Nederland voldoet niet aan zijn Europese en internationale verplichtingen om de natuur te beschermen.” De milieuorganisatie was op de hoogte van de uitkomst van het rapport van de commissie Remkes dat vandaag het stikstofbeleid van het kabinet beleefd maar duidelijk naar de prullenbak verwijst. Naar verwachting dient Greenpeace de rechtszaak eind 2020 in bij de civiele rechter. Onderwijl gaat natuurlijk de politiek los na de kritiek van Remkes.

Duitsland heeft dit jaar meer dan de helft van zijn energiegebruik uit groene stroom gehaald (BNR). Daarmee lijkt het klimaatdoel van 40% minder uitstoot ten opzichte van 1990 ineens binnen bereik; dat was wel te danken aan de coronamaatregelen.

Italië verbindt met zijn ‘Sentiero dei Parchi’, oftewel Pad der Parken, al zijn 25 nationale parken met elkaar (de Standaard). Wandelaars die het pad helemaal uitlopen wacht een symbolische erkenning, zij hebben immers duizenden kilometers gewandeld.

In Spanje wachten de toros bravos een ‘eerloze’ dood (NRC). De dappere vechtstieren zijn in normale tijden goed voor spectaculair vermaak in de arena’s en een rituele doodsteek, maar worden nu gewoon naar een slachthuis gebracht.

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken