Ons land liep voorop in het maken van vlees-niet-van-dode-dieren. De eerste hamburger uit het laboratorium kwam uit Maastricht. Aan de overkant van het grote water namen ze het over. Nu staan Amerikaanse bedrijven te trappelen om kweekvlees te gaan maken. Nog even ligt de Nederlandse overheid dwars en moet het kweekvlees zelfs in het museum achter slot en grendel van de NVWA, maar economische wetten zullen daar wel verandering in brengen.

Toch is de Nederlander volgens Boerderij niet zo happig op dit meest duurzame en vegetarische vlees. Dat ontdekten wetenschappers van leerstoelgroep Marktkunde en Consumentengedrag van Wageningen University & Research. Consumenten verwachten dat het “taai en droog” zal zijn. De traditionele vleeseter is wat conservatief en zal waarschijnlijk niet oversteken. Vleesverlaters zijn inmiddels gewend aan bestaande vleesvervangers. Het is de vraag of die nog terugkomen voor kweekvlees. En dan hangt er over kweekvlees ook nog de schaduw van 'Frankensteinvlees', wat angstige eters af kan schrikken.

Hoe denkt de lezer van Foodlog erover? En dan eerlijk. Wie laat in de toekomst zijn dry-aged-sirloin-steak staan en eet een stuk van gekweekte cellen? Welke verlangende vleesverlater waagt de stap terug naar het smakelijke stukje zonder dierenleed? Laat het ons weten.
Dit artikel afdrukken