Altijd gedacht dat je met twee ons groente en twee stuks fruit goed bezig was? Dan hoorde je sowieso al tot de uitzonderingen die deze aanbevolen hoeveelheden dagelijks binnenkrijgen. Dat is namelijk maar bij 5% van de Nederlanders het geval. Maar zelfs dat blijkt bij lange na niet genoeg. Nieuw onderzoek, door onderzoekers van het University College London, zou blijken dat we er beter aan doen dagelijks vijf porties groente (375 gram) en 300 gram fruit te eten. Dan zouden we 42% minder kans om voortijdig te overlijden dan mensen die minder groente en fruit eten.

Het Britse onderzoek liep gedurende 8 jaar onder een brede doorsnede van de Britse bevolking (66.000 personen).

Roy van der Ploeg (namens het Voedingscentrum), Ellen Kampman (hoogleraar Voeding en Kanker aan Wageningen Universiteit) en Lon Claassen (directeur van het Nationaal Fonds tegen Kanker) tonen zich in het AD verheugd over de resultaten die groenten in het middelpunt van de belangstelling plaatsen. Ze zijn eensgezind in wat de uitdaging ervan is: hoe krijgen we de Nederlanders 'aan hun groente en fruit'. Dat proberen de verschillende instanties al lang. Maar: "We weten uit allerlei onderzoek hoe ontzettend belangrijk goede voeding is en toch lijkt het wel alsof mensen doof zijn voor deze boodschap", citeert het AD.
Dit artikel afdrukken