Altijd gedacht dat je met twee ons groente en twee stuks fruit goed bezig was? Dan hoorde je sowieso al tot de uitzonderingen die deze aanbevolen hoeveelheden dagelijks binnenkrijgen. Dat is namelijk maar bij 5% van de Nederlanders het geval. Maar zelfs dat blijkt bij lange na niet genoeg. Nieuw onderzoek, door onderzoekers van het University College London, zou blijken dat we er beter aan doen dagelijks vijf porties groente (375 gram) en 300 gram fruit te eten. Dan zouden we 42% minder kans om voortijdig te overlijden dan mensen die minder groente en fruit eten.
Het Britse onderzoek liep gedurende 8 jaar onder een brede doorsnede van de Britse bevolking (66.000 personen).
Roy van der Ploeg (namens het Voedingscentrum), Ellen Kampman (hoogleraar Voeding en Kanker aan Wageningen Universiteit) en Lon Claassen (directeur van het Nationaal Fonds tegen Kanker) tonen zich in het AD verheugd over de resultaten die groenten in het middelpunt van de belangstelling plaatsen. Ze zijn eensgezind in wat de uitdaging ervan is: hoe krijgen we de Nederlanders 'aan hun groente en fruit'. Dat proberen de verschillende instanties al lang. Maar: "We weten uit allerlei onderzoek hoe ontzettend belangrijk goede voeding is en toch lijkt het wel alsof mensen doof zijn voor deze boodschap", citeert het AD.
Dit artikel afdrukken
Het Britse onderzoek liep gedurende 8 jaar onder een brede doorsnede van de Britse bevolking (66.000 personen).
Roy van der Ploeg (namens het Voedingscentrum), Ellen Kampman (hoogleraar Voeding en Kanker aan Wageningen Universiteit) en Lon Claassen (directeur van het Nationaal Fonds tegen Kanker) tonen zich in het AD verheugd over de resultaten die groenten in het middelpunt van de belangstelling plaatsen. Ze zijn eensgezind in wat de uitdaging ervan is: hoe krijgen we de Nederlanders 'aan hun groente en fruit'. Dat proberen de verschillende instanties al lang. Maar: "We weten uit allerlei onderzoek hoe ontzettend belangrijk goede voeding is en toch lijkt het wel alsof mensen doof zijn voor deze boodschap", citeert het AD.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 4 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Wonderlijk toch, dat voedingscentrum. Kris Verburgh durfde vorig jaar in zijn boek De Voedselzandloper op te schrijven dat hij vond dat mensen minstens 300 gram groenten moesten eten.
Op de website van het voedingscentrum werd hij gelijk afgestraft:
"Daarnaast raadt de Voedselzandloper aan om 300 gram groente te eten. Wij gaan echter uit van een Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van 200 gram per dag. Dit draagt in voldoende mate bij aan de voorziening van vitamines, mineralen en voedingsvezel".
... en nu zijn ze verheugd over een rapport dat 375 gram aanbeveelt?
Geweldig hoor, maar het was misschien handiger geweest als ze ook verheugd zouden zijn geweest over de aanbeveling van Verburgh, die een zeer populair boek schrijft, waarmee de signalen over gezond eten samen worden versterkt (ipv andersom).
Ja hoor, haal correlatie en causaliteit maar weer eens door elkaar....
"U dacht dat U genoeg groente at?" Stop met roken!
Het onderzoek waarnaar wordt verwezen en dat als een veenbrand wordt geciteerd en rondgetwitterd is zwaar vervuild. Er is NIET gecorrigeerd voor roken. In de groep met de minste groente/fruit-consumptie rookt 39%, in de groep met de hoogste maar 10%. Daar ga je dus eerder van dood ja.
http://www.zoeharcombe.com/2014/04/seven-a-day-fruit-and-veg/
Good science, bad science. Anybody?
komisch, hilarisch ook, de reacties op dat onderzoek gisterenavond laat bij P&W, acteurs: een populaire TV kok die met een minuscuul kiemplantje en een struik broccoli zwaait, een producent van kiemgroenten die ons uitlegt hoe de val van de berlijnse muur, koolconsumptie en kanker met elkaar te maken hebben, een wetenschapper die ook veel onderzoek aan groente consumptie heeft gedaan, die allemaal iets aparts beweren, zonder elkaar trouwens in de haren te vliegen, dat moet kunnen natuurlijk.