Het Britse onderzoek liep gedurende 8 jaar onder een brede doorsnede van de Britse bevolking (66.000 personen).
Roy van der Ploeg (namens het Voedingscentrum), Ellen Kampman (hoogleraar Voeding en Kanker aan Wageningen Universiteit) en Lon Claassen (directeur van het Nationaal Fonds tegen Kanker) tonen zich in het AD verheugd over de resultaten die groenten in het middelpunt van de belangstelling plaatsen. Ze zijn eensgezind in wat de uitdaging ervan is: hoe krijgen we de Nederlanders 'aan hun groente en fruit'. Dat proberen de verschillende instanties al lang. Maar: "We weten uit allerlei onderzoek hoe ontzettend belangrijk goede voeding is en toch lijkt het wel alsof mensen doof zijn voor deze boodschap", citeert het AD.
#11: Astrid, mee eens. Een onbalans in ons lichaam/geest veroorzaakt behoeften. Oorzaak en gevolg gaan in een vicieuze cirkel.
Wat betreft vlees-eten: ik ken onderzoeken die negatieve gevolgen van veel vlees eten laten zien (gecompenseerd voor andere factoren). Ik ken geen onderzoek dat de negatieve gevolgen van veel (gevarieerd) fruit en groenten laat zien. Ik ken veel onderzoek dat de positieve gevolgen laat zien van een iets hogere consumptie van bepaalde stoffen die vooral in AGF zitten (van aardbeien is vastgesteld dat ze (slok)darmkanker tegengaan, van biefstuk niet - integendeel).
Voor fruit is het makkelijker om aan de 300 gram te komen (ook smoothies en verse dikke sappen tellen mee), maar ook voor groenten hoeft dit niet zo een probleem te zijn: zo kun je bijv. verse tomaten soep maken met i.p.v. water gezeefde tomaat uit n pakje toegevoegd, dan zit je al op 250 gram per mok.
Om die 400 gram groenten alleen te halen uit rauwe andijvie en rucola is een groter probleem. Aardappelen tel ik niet mee... maar dat is misschien niet terecht.
Het advies eet véél groenten en fruit kan ik alleen maar achter staan.